IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служители в Английската централна банка ще стачкуват за пръв път от 50 години

Заплащането и ниското ниво на удовлетворение на служителите вече дълго време представляват проблем в АЦБ

15:56 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от служителите на Английската централна банка (АЦБ) са решили да стачкува в рамките на четири дни заради спор за заплащането, съобщи Bloomberg. Това е първата по рода си протестна акция в банката за последните 50 години, твърдят синдикатите.

95% от членовете на синдиката Unite the Union, които работят в звената за поддръжка и сигурност на АЦБ, както и персонала в личните кабинети на управителите от банката, са подкрепили стачка между 31 юли и 3 август, пише в изявление на синдикалната организация. На 3 август е предвидено заседанието на банката, когато ще има и нови макроикономически прогнози, посочва Bloomberg.

Ако ръководството не успее да намери решение на спора, най-големият синдикат във Великобритания заяви, че ще говори и с други свои членове в АЦБ, за да разширят мащаба на протестните действия.

Заплащането и ниското ниво на удовлетворение на служителите вече дълго време представляват проблем в АЦБ. След като пое поста, управителят Марк Карни ангажира консултантската компания McKinsey да помогне за реформи, включително преразглеждане на схемите за възнаграждание.

Последният повод за спорове бяха увеличенията на заплатите през последните две години, които обаче са по-ниски от инфлацията. Според Unite годишното увеличение на възнагражденията се предвижда да бъде едва 1% спрямо март 2017 г.. За сравнение, годишната инфлация през май тази година беше 2,9%.

Увеличенията на заплащането ще се определят индивидуално от различните мениджъри, като някои служители ще получат и по-малко от 1% увеличение. До една трета от персонала пък няма да получи никакво увеличение през 2017 г., посочват синдикатите и призовават Марк Карни лично да вземе отношение в диспута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още