IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полша е недоволна от предложенията на Тереза Мей за правата на европейците след Brexit

Неприемливо е премиерът да използва като разменна монета граждани на ЕС, които живеят тук и дават принос към нашата икономика, коментира и кметът на Лондон

13:40 | 23.06.17 г.
<p>
	Премиерът на Полша Беата Шидло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Полша Беата Шидло. Снимка: Ройтерс

Полша дава висока оценка на предложенията на британския премиер Тереза Мей, засягащи правата на гражданите на Европейския съюз (ЕС) във Великобритания след излизането й от общността, но ги смята за непълни.

Това заяви днес пред журналисти полският зам.-министър на външните работи Конрад Шимански, който придружава министър-председателят Беата Шидло на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предава ТАСС.

Според Варшава предложенията на Мей не отговарят на всички критерии, съгласувани в ЕС "като необходими изисквания за подписване на споразумение по въпроса", предава БТА.

За Полша правата на чужденците във Великобритания след Brexit са сред основните въпроси в дискусията за развод между Лондон и Брюксел, тъй като в кралството, според различни данни, живеят от 800 хил. до 1 млн. полски граждани.

Планът на Тереза Мей не гарантира изцяло спазването на правата на европейските граждани във Великобритания след напускането на ЕС, заяви днес чрез Facebook и кметът на Лондон Садик Хан. Според него Мей използва въпроса за бъдещето на европейските граждани в кралството като средство за натиск върху Брюксел.

"Неприемливо е премиерът да използва като разменна монета граждани на ЕС, които живеят тук и дават принос към нашата икономика и обществото", пише той.

Според него Тереза Мей "трябва да се откаже от радикалния, твърд подход към Brexit" и "да постигне споразумение, което да защити работните места, инвестициите и благополучието в цялата страна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още