IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди излязоха на протести в Гърция

Недоволни от политиката на икономии поискаха оставката на Алексис Ципрас

09:34 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Ройтерс

 

На 2000 души се събраха на протест в центъра на Атина, настоявайки за прекратяване на правителствената политика за строги икономии и оставката на премиера Алексис Ципрас, съобщиха гръцки медии.

Демонстрантите скандираха "Оставка, сега". Те блокираха централния площад „Синтагма" и сградата на парламента. Някои от активистите са били готови да щурмуват парламента, предаде Ройтерс.

Гневът им е предизвикан от договорения преди дни пореден транш, който международните кредитори ще отпуснат на Гърция. 

Въпреки правителствените обещания за строги икономии, икономиката продължава да не може да се върне към устойчив растеж, а безработицата в страната надхвърля 23%, припомня Ройтерс. 

Преди седмица ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг обяви след края на заседанието на Еврогрупата, че Гърция ще получи първо плащане от 7,7 млрд. евро като част от поредния транш от макрофинансовата помощ в началото на юли. Общият обем на транша трябва да достигне 8,5 млрд. евро. От 2010 г. ЕСМ вече е превел на Атина 173 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още