IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС коригира бюджета за 2014-2020 г. заради "новите приоритети"

Новите средства ще бъдат основно насочени към нови работни места, подкрепа на растежа и проблемите с миграцията

12:39 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) взе решение днес за корекция на бюджетната рамка на съюза за периода 2014-2020 г. Планира се в бюджета да бъдат заделени повече финансови ресурси, които целят да се подкрепят работните места и растежа, да се решат проблемите с миграционната криза и да се засили капацитетът за реагиране в спешни ситуации, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Ревизираната многогодишна финансова рамка увеличава средствата за основните приоритети на ЕС с 6,01 млрд. евро за периода 2017-2020 г.

От тази сума 2,08 млрд. евро ще подпомогнат стимулирането на растежа и създаването на работни места чрез програми като инициативи за младежка безработица, Хоризонт 2020 и Еразъм+.

Други 2,55 млрд. евро ще бъдат заделени за решаване на проблемите с миграцията, засилване на сигурността и укрепване на контрола по външните граници. Останалите 1,39 млрд. евро ще бъдат вложени за борба с първопричините на миграцията.

Освен това в новата рамка има и промени, които целят ЕС да е по-добре подготвен да се справя с непредвидени обстоятелства. Планирано е да се увеличат годишни суми, които ще бъдат вложени чрез инструмента за гъвкавост и резервите за спешна помощ, средно със 150 и 23 млн. евро съответно през периода 2017-2020 г.

Новите промени ще позволяват неизползваните средства от фонда за солидарност на ЕС и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията да бъдат ползвани от инструмента за гъвкавост, за да не бъдат изгубени. За 2017 г. това означава допълнителни 646 млн. евро за инструмента.

Не на последно място с 5,9 млрд. евро се повишава максималната сума, с която може да се увеличава годишният таван на плащанията към бюджета през 2019 и 2020 г., като целта е да се влагат неизползвани плащания. Това ще намали риска от излишно натрупване на неплатени сметки.

Ревизираните регулации ще влязат сила 20 дни след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още