Най-голямата верига за продажба на дребно на мебели и стоки за бита IKEA, която управлява и една от най-големите вериги ресторанти в света, иска да понижи наполовина отпадъците си от хранителните продукти в рамките на три години. Целта е да се спестят пари и да се намали вредното й влияние върху околната среда, посочва Ройтерс.
Ежедневното количество хранителни отпадъци във всеки един от ресторантите на шведската верига, познати с известните си кюфтенца, е средно около 300 килограма, заяви Илва Магнусон, говорител на компанията.
Ресторантите и веригите за търговия с хранителните продукти са обект на все по-голям натиск да понижат хранителните отпадъци. Миналата година IKEA е имала 650 млн. посетители в своите ресторанти и изхвърля около 43 хил. тона храна годишно.
IKEA e стартирала схема през декември в 84 от своите ресторанти. В рамките на програмата се измервало какво се хвърля, по кое време на деня и на седмицата и благодарение на тази информация изхвърляната храна е станала със 79 тона по-малко. Освен това количествата готвена храна са били по-добре съобразени с търсенето.
Предстои инициативата да се приложи във всички обекти на IKEA.
Според ООН една трета от хранителната продукция не се яде, а загубите възлизат на около 940 млрд. долара. Изхвърляните хранителни продукти генерират около 8% от парниковите газове годишно.