IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха седмицата на зелено

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с повишение от 0,53%

18:55 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в Европа затвориха с повишения в петък, след като инвеститорите отразиха в цените новините за новия транш от заема за Гърция и се фокусираха върху по-широките политически събития и нови данни, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с повишение от 0,53%, като повечето сектори завършиха на зелено.

Wall Street обаче стартира с понижения, след като по-слабите данни за новото строителство в САЩ не успяха да подкрепят основните индекси, които усещаха натиска и на срива на технологичните акции през по-голямата част от седмицата.

Европейските търговци на дребно отбелязаха спадове, след като Amazon обяви планове за закупуване на веригата Whole Foods за 13,7 млрд. долара, изцяло в брой. Sainsbury's, Marks & Spencer, Carrefour, Ocado и Booker излязоха на червено. В САЩ акциите Whole Foods поскъпнаха с 28% при старта на търговията.

Автомобилните производители бяха сред най-добре представилите се в Европа, след като нови данни за еврозоната показаха, че продажбите на нови автомобили са все по-близо до нивата си отпреди финансовата криза.

Секторът на хранителните продукти и напитките също отчете повишение в петък след последни финансови отчети и новини за евентуални сливания. Британската верига Tesco отчете най-силния си ръст на продажбите за тримесечието от седем години. Акциите на компанията достигнаха върха на индекса FTSE 100 в началото на деня, но след това отчетоха лек спад.

По-рано през деня Nestle заяви, че обмисля възможна продажба на бизнеса си със сладкарски продукти в САЩ на стойност 900 млн. долара. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,6%, изстрелвайки сектора по-високо.

CNH Industrial бе на върха на европейския бенчмарк през по-голямата част от сутринта, след като рейтингът му беше повишен от Standard & Poor’s. Компанията обаче беше изместена по-късно от британската Cobham, чиито акции поскъпнаха с 6,1% в следобедната търговия.

Цената на акциите на френската фирма за комунални услуги EDF се увеличи в петък с над 3% след повишаване на рейтинга от JP Morgan и Investec. Енергийните акции също намериха подкрепа, след като бяха под натиск по-рано през седмицата заради по-ниските цени на суровия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още