IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският президент подписа закона за неправителствените организации

Спорният закон бе одобрен от парламента по-рано тази седмица

18:36 | 16.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Унгарският президент Янош Адер подписа днес спорния закон за неправителствените организации, предаде ДПА.

Парламентът прие закона тази седмица със 130 гласа на депутатите от консервативната партия Фидес на премиера Виктор Орбан.

Според новите правила неправителствени организации, получаващи над 24 000 евро годишно пряко или непряко чуждестранно финансиране, ще трябва да се регистрират като финансирани от чужбина граждански организации.

Те ще трябва да разкрият подробности за спонсорството и трябва да се идентифицират като "финансирани от чужбина" във всички свои публикации.

Правителството на Орбан твърди, че законът е необходим за борба с прането на пари и тероризма, припомня ДПА.

Организации, които не го спазват рискуват да им бъде наложена глоба или отнемане на правата да работят в страната.

Джон Далхаузен от Amnesty International заяви, че истинската цел на закона е "да опетни, дискредитира и сплаши основни НПО и да попречи на изключително важната им работа".

Европейският парламент и Венецианската комисия също отправиха критики към закона, който според тях може да бъде използват от правителството, за да пречи на критиките срещу него.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Орбан е мноо голем Великан, евала !! Не като наще суяяци Боце и Плеввнята педдала дет само виеше кат девственицца за ууй по руснаците та Сороспетините да го наместат после на сгодна службица ...... НПОта вън !!! Сороспетини и педдали вън !!! ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
'Джон Далхаузен от Amnesty International заяви, че истинската цел на закона е "да опетни, дискредитира и сплаши основни НПО и да попречи на изключително важната им работа".И коя е тая работа ...? Да организират майдани на неудобните за Сорос правителства ли ?!Браво на Орбан , дърво за всичко отровни сорросоидни гадове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още