IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимно ръстове на европейските пазари в последния борсов ден от седмицата

Смесено беше представянето на британските банки в зависимост от това, колко са големи експозициите им към британската икономика

18:48 | 09.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите пазари в Европа приключиха последния борсов ден от седмицата с повишения, съобщи CNBC. В петък стана ясно, че британските консерватори остават първа политическа сила, но губят мнозинството си в парламента. Освен това премиерът Тереза Мей заяви, че започва преговори за съставяне на коалиция със северноирландската Демократична юнионистка партия и обеща стабилност в Обединеното кралство.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,27%

Британският паунд поевтинява спрямо долара с близо 2% на ниво 1,2740 долара.

Политическата несигурност обаче повлия зле на акциите на британските строителни компании и на производителките на строителни материали. Berkely Group отчете спад от 3,3%, а Taylor Wimpey – понижение от над 2%. При Travis Perkins спадът беше в размер на 3,7%.

Компаниите Sainsbury's, Next и Marks and Spencer също отчетоха поевтиняване на акциите, тъй като политическата нестабилност може да навреди на потребителските нагласи и покупателната способност.

Спадове имаше и при акциите на британските банки RBS и Lloyds. HSBC и Standard Chartered са с по-голям международен фокус и акциите им поскъпнаха с около 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още