IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разсрочване на дълга ще струва до 123 млрд. евро на кредиторите на Гърция

Темата за гръцките задължения скара институциите, които отпуснаха средства за спасението на страната

10:39 | 05.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При сценарий за облекчаване на гръцкия дълг с отлагане на плащания на лихви по задълженията до 2048 г. това ще означава, че европейските кредитори на Гърция ще трябва да почакат, за да получат 123 млрд. евро. Това сочат изчисления на германското Министерство на финансите, цитирани от Ройтерс.

Институцията е изпратила доклад със своите предвиждания по различни сценарии за задълженията на Атина до депутати, допълва агенцията. "Разсроченото плащане на лихвите до 2048 г. ще струва между 118 и 123 млрд. евро за кредиторите", е записано в писмото, до което Ройтерс е получила достъп.

На този етап от Министерството на финансите на Германия отказва коментар по изтеклата в медиите информация.

Темата за дълговете на Гърция скара кредиторите на страната в последните месеци. Международният валутен фонд (МВФ) отказва да участва в програмата за спасение на страната, ако няма преразглеждане на задълженията, което да направи управлението им устойчиво.

Според Германия, която е един от най-големите европейски кредитори на Гърция, подобна стъпка не е необходима, но в същото време Берлин настоява Фондът да не се отказва от гръцката спасителна програма.

Прогнозите на МВФ са, че икономическият ръст на Гърция ще бъде умерен - в рамките на 1% годишно, което е недостатъчно, за да извади страната от кризата. В Европа обаче са далеч по-оптимистично настроени за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващите няколко години.

Липсата на споразумение между кредиторите за задълженията на Гърция оставиха Атина без споразумение по втория преглед на направените реформи. Страната има нужда от 7 млрд. евро през юли, за да направи плащания по стари задължения. Този транш е част от третата спасителна програма, договорена през лятото на 2015 г., но за да го получи Атина има нужда от разрешението на кредиторите.

Надеждите на страната са, че споразумение ще има на 15 юни, когато е следващата среща на Еврогрупата. Другият вариант е Атина да постигне политическа сделка на заседанието на Съвета на ЕС на 22 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Шъ идат с Русия ама на куково лято.Дълговете са обезпечени със всички законни притежания на гръцката държава без никакви ограничения.Защо иначе гръцкото правителство започна в такива мащаби да изземва и запорира частното имущество на гръцките граждани, които не плащат данъци повече от 1 година? Я погледни и прочети какво се случва в Гърция от началото на миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 7 години
Гърците никога няма да върнат това, което са взели.Ако много ги натиснат - отиват с Русия и русофобите газ пррропикават!Они за разлика от нас не са балами и почитатели на еврогГгейските ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Още имат много, което да продават и да приватизират.Никой няма да ги съжали и едва ли ще им правят отстъпки повече.Ако не им харесва на гърците да спрат да реват за кредити и да живеят с каквото имат и с каквото си изработят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
scott
преди 7 години
е то това е алиса в огледалниа свет!КРЕДИТОРЪ СТАНА ПО-*** ОТ КРЕДИТИРАНИА. Зарад пустото лесно връщане: спестителите ***, яцб, ецб и фед капитани - убивай и забрави.новиа кредит на масата и чак тогава седаме да говориме.....това е било вече. аден от първите класически фалити е на флоренциа, песнала ограмни заеми на вилхелм завоевателъ!шойбле, говори си, не ни пречиш. айде бвп нагоре, айде благоденствие на хартиа, пусни още 500 милиарда за сиртаки исувлаки. МУЯХАХАХАХАХАХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още