IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари прекъснаха петдневната негативна тенденция

Цената на петрола тръгна нагоре след данни за пореден спад на резервите от петрол в САЩ

19:12 | 01.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари прекъснаха петдневната негативна тенденция и завършиха на зелена територия. Във фокуса на инвеститорите все по-сериозно се настаняват предстоящите избори във Великобритания, пише market Watch.

Пазарите очакват и окончателното решение на американския президент Доналд Тръмп дали ще извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, допълва CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 отчете ръст на стойността си от 0,46 на сто до 391,79 пункта. Силна подкрепа на индекса оказа търговията на автомобилните компании.

Френският САС 40 се повиши с 0,75% до 5 323,32 пункта, а германският DAX добави 0,41% към стойността си и затвори първата сесия за месеца при 12 667,16 пункта.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, също финишира на зелена територия. Ръстът е от 0,37 на сто до 7 547,73 пункта.

Подкрепа на представянето оказва по-слабият британски паунд. Британската валута губи почва, след като проучвания на общественото мнение показаха, че Консервативната партия може да загуби своето парламентарно мнозинство. Търговията на валутните пазари се извършва при 1,2864 долара за един паунд, спрямо 1,2891 долара за един паунд в сряда.

Един от големите губещи в Европа днес е испанската банка Banco Popular, чиито акции поевтиняха с почти 18% до 0,50 евро на брой. Причината е коментар на европейския банков надзор, според който банката ще трябва да бъде затворена, ако не успее да намери купувач.

Петролните компании на Стария континент записват добри ръстове след поскъпването на петрола днес.

Цената на петрола се повишава след доклада на щатската Администрация за енергийна информация (EIA), сочещ спад на резервите от петрол в страната. Това е осма поредна седмица с понижения, допълва Market Watch.

От данните е видно, че доставките на петрол намаляват с 6,4 млн. барела в седмицата, приключила на 26 май. Намаляват и резервите от бензини в бензиностанциите, макар че резервите в рафинериите записват минимален ръст.

Така към края на европейската сесия лекият суров петрол записва ръст на цената си от 0,9% до 48,78 долара за барел. Европейският сорт Brent се тъгува при 51,21 долара за барел, което е повишение от 0,9 на сто.

Цената на златото губи 0,6% до 1 266,60 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още