IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент обсъжда новите икономии

Ако депутатите не приемат споразумението с кредиторите, Атина няма да може да погаси задълженията си по стари заеми

09:24 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението с кредиторите по втория преглед на спасителната програма ще бъде дискутирано в пленарната зала на гръцкия парламент по-късно днес, съобщава Ana Mpa. Договорките предвиждат ново намаляване на пенсиите през 2019 г. и премахване на данъчни облекчения през 2020 година.

Със споразумението Атина ще си осигури финансиране, необходимо за изплащането на 7,5 млрд. евро стари заеми, чиито падеж е в през това лято. Ако депутатите отхвърлят споразумението между институциите, страната няма да може да погаси своите задължения.

Проектът на споразумението беше одобрен в парламентарните комисии в предишните дни на фона на обща стачка, парализирала за ден страната. Организатор на протеста бяха големите синдикати в страната. В сряда се стигна дори до сблъсъци между протестиращи и полиция в центъра на Атина, предадоха още гръцките медии.

Синдикатите призоваха всички да се включат в протестите днес  на площад "Синтагма" "за истинска битка срещу срамното четвърто споразумение".

Опозицията също обвинява кабинета на Алексис Ципрас, че с подписването на това споразумение реално приема четвърта програма, но този път без финансови инжекции, тъй като документът предвижда нови икономии след края на сегашната програма.

Управляващите обаче настояват, че с подписването на този документ не само се излиза от патовата ситуация от предишните месеци, но и страната ще има възможност отново да излезе на капиталовите пазари и да договори облекчение на дълговете си.

За одобрение на споразумението са необходими само гласовете на управляващата опозиция между СИРИЗА и "Независимите гърци" (ANEL). Цялата опозиция ще гласува против, а във вота няма да участват депутатите от националистическата "Златна зора".

В началото на седмицата депутатът Илиас Касидиарис от "Златна зора" изблъска и обиди своя колега от "Неа демократиа" Никос Дендиас по време на дебат в пленарната зала. По тази причина и цялата парламентарна група на партията е изключена и няма да има право да гласува за споразумението по втория преглед на програмата.

Ако предложението бъде одобрено от гръцките депутати, споразумението ще се придвижи към Еврогрупата. Темата ще бъде обсъдена на заседанието на институцията, насрочено за 22 май в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още