IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите призовават за задействане на процедура за санкции срещу Унгария

Процесът може да доведе до отнемане правото на глас на страната в Съвета на ЕС

16:50 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евродепутатите призовават за задействане на процедура за санкции срещу Унгария, която може да доведе до отнемане на правото на глас в Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщава пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Става въпрос за активиране на чл. 7 за основните права в Унгария, тъй като евродепутатите установяват сериозно влошаване на върховенството на закона и демокрацията в страната. Според приетата резолюция спорните закони трябва да бъдат отменени или оттеглени, а средствата от европейските фондове да бъдат поставени под наблюдение.

Евродепутатите смятат, че настоящото положение в Унгария в областта на основните права оправдава започването на официална процедура, която да установи дали има явна опасност от сериозно нарушение на ценностите на ЕС.

Евродепутатите възлагат на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да изготви официална резолюция за пленарно гласуване. Освен това те настояват унгарското правителство да отмени законите, които затягат правилата за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, както и да постигне споразумение с официалните власти на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет да остане в Будапеща като свободна институция.

Има призив и към Еврокомисията да наблюдава стриктно как унгарското правителство разходва средствата от европейските фондове.

Резолюцията е приета с 393 гласа „за“ срещу 221 „против“ и 64 „въздържал се“.

Пресслужбата на Европарламента пояснява, че чл. 7 от Договора за ЕС предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на Съюза. Съгласно чл. 7, параграф 1 Съветът може да установи, че съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на държава членка на ценностите на Съюза и да отправи конкретни препоръки към въпросната държава членка.

Процедурата може да бъде задействана от една трета от държавите членки, Парламента или Комисията. Съветът трябва да приеме решение с мнозинство от четири пети от своите членове, след като получи одобрение от Парламента, което също изисква мнозинство от две трети от подадените гласове и абсолютно мнозинство от евродепутатите.

Следваща стъпка от процедурата е чл. 7, параграф 2, с която по предложение на една трета от държавите членки или на Комисията може да се установи наличието на действително нарушение на ценностите на ЕС. Съветът трябва вземе решение с единодушие и да даде своето съгласие.

Чл. 7, параграф 3 налага санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в Съвета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още