IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изненадваща печалба акциите на Commerzbank поведоха Dax

До края на годината банката очаква да отпише заради лоши кредити общо 450 до 600 млн. евро

16:25 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Благодарение на еднократен ефект при разчистването на стари задължения германската Commerzbank изненадващо увеличи значително нетната си печалба. В оперативния бизнес обаче банката изпитва затруднения и почти не отчита ръст. Въпреки това инвеститорите са доволни. В ранната сесия акциите на Commerzbank поскъпнаха с 3% и са лидер във водещия германски индекс Dax, предава DPA.

Печалбата в периода между януари и края на март възлиза на 217 млн. евро. За сравнение – три пъти по-голямата по балансова стойност на активите Deutsche Bank отчете за същия период печалба в размер на 575 млн. евро. За Commerzbank анализаторите очакваха значително по-слаб резултат от постигнатата пред година печалба от 169 млн. евро. 

Commerzbank залага на по-силен растеж, за да неутрализира негативните ефекти от ниските лихви. От октомври насам тя е успяла да привлече около 300 хил. нови частни клиенти и 200 нови корпоративни клиента. Но това почти не се отразява на бизнеса. Приходите се покачват съвсем леко от 2,32 млрд. евро на 2,37 млрд. евро. Кредиторът увеличава и заделените за лоши кредити суми до 195 (от 148) милиона евро. 

До края на годината банката очаква да отпише заради лоши кредити общо 450 до 600 милиона евро, след като през първото тримесечие сумата възлиза на почти 100 млн. евро.

Печалбата в подразделението за частни клиенти се срива с 30 на сто, не на последно място заради проблеми с полската дъщерна компания mBank, която е трябвало да попълва гаранционния фонд на страната.

В началото на годината и международните големи концерни са били по-сдържани на капиталовите пазари. Печалбата в корпоративното и инвестиционно поделение спада с 10 на сто.

А през последните месеци Commerzbank пада и в класацията на германските банки по отношение на балансовата стойност – от второто място след Deutsche Bank на четвърто, изместена от KfW и DZ Bank. До края на март балансовата стойност се повишава с 10 млрд. евро до 490 млрд. евро. Балансовите рискове обаче се понижават, като съотношението на капитала от първи ред към рисково претеглените активи възлиза на 12,5 на сто (12,3 на сто през декември).

„По този начин имаме нужното пространство за инвестиции и преструктуриране“, пояснява главният финансов директор Щефан Енгелс. През тази и следващата година банката възнамерява да похарчи 1 млрд. евро за автоматизация на процесите и съкращаване на работни места. Преговорите обаче продължават в момента, поради което през първото тримесечие не са отчетени специални ефекти, свързани с този план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още