IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не отпразнуваха пищно победата на Макрон

Единствено FTSE 100 от важните европейски индекси е с ръст в понеделник

19:26 | 08.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдър във Франкфурт следи котировките, докато по телевизора текат новини за победата на Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдър във Франкфурт следи котировките, докато по телевизора текат новини за победата на Макрон. Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха първата си сесия след очакваната победа на центриста Еманюел Макрон на президентските избори във Франция предимно с понижения.

Франкфуртският Dax се понижи с 0,18 на сто до 12 694,55 пункта, информира MarketWatch. В Париж САС 40 загуби 0,91 на сто, като отчете 5382,95 пункта. В Мадрид IBEX 35 загуби 0,35% до 11096,30 пункта, а в Брюксел общоевропейският бенчмарк Stock 600 се понижи с 0,13 на сто. Единствено лондонският FTSE 100 отчете лек ръст – с 0,05 на сто до равнище от 7300,86 пункта.

Акциите на производителите на основни ресурси се понижиха с над 1% след слабите данни за вноса на желязна руда от Китай. Най-големият производител на стомана в света намалява рекордните си поръчки с най-бавния темп от шест месеца насам през април. Минни гиганти като BHP Billiton, Rio Tinto и Anglo American загубиха по повече от 1,4% от пазарната си капитализация.

„Като се има предвид, че изборната победа на Макрон бе напълно очаквана от пазарите, първите движения на цените показват малка степен на прибиране на печалба", смята Дарън Руан, от Investec Wealth & Investment.

Европейският банков индекс се сви с 0,6%, след като първоначално се търгуваше на по-високо ниво. Базираните във Франция кредитори разшириха загубите в сектора, тъй като инвеститорите вече бяха оценили победата на Макрон на фона на проучванията на общественото мнение. Всички френски банки приключиха сесията в понеделник на отрицателна територия, а Societe Generale се представи най-зле, като акциите ѝ се свиха с повече от 2,5%.

„Европейските банкови акции са надолу ... но е важно да се помни, че те поскъпнаха силно след първия тур на президентските избори. В действителност в края на миналата седмица цената на акциите на Societe Generale се търгуваше на най-високото ниво от първото тримесечие на 2011 г.“, заяви пред CNBC инвестиционният мениджър Джейсъл Пастакиа от Heartwood.

Акциите на холандската компания за доставки на поща и колети Postnl се сринаха в дъното на европейския бенчмарк след публикуването на финансовите резултати за първите три месеца на годината. Базираната в Амстердам компания отчете, че обемът на адресираната поща е намалял с 9,6% през първото тримесечие. Акциите на фирмата се сринаха с почти 6%.

"В края на краищата резултатите от настоящите избори са благоприятни за пазарите и това не бива да се пренебрегва, но същевременно Макрон се нуждае от мнозинство в парламента и възможност да осъществи реформите. Налице е известна несигурност в този контекст – до колко всъщност ще се справи с тези задачи. Ако отправим поглед към Доналд Тръмп в САЩ, възходът на републиканците видимо се оказа по-труден спрямо първоначалните очаквания". Това заяви пред Bloomberg Микеле Джезуалди от Kairos Investment Management. Вижте видео материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Е как тъй бе , нали шампанско гърмяхте нощес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Нали предварително празнуваха щото сичко е нагласено като по цял свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Местата за празнуване са кръчми пъбове и дискотеки борсата я превърнахте в порнография спечелил *** и юруш да пазаруваме акции що за идиотщина е това?що като е спечелил?с магическа пръчка ще сътвори супер отчети като надеждите на оня клоун в саш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още