IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките търговци готвят стачки срещу работните недели

Работата в почивните дни не допринася за икономическия растеж на страната, нито отваря нови работни места

08:57 | 04.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките и средни предприятия в търговския сектор на Гърция са против плановете на правителството да разреши работата в 32 недели в годината, съобщава гръцката информационна агенция Ana Mpa. Търговците и техните служители коментират, че са в стачна готовност срещу тази мярка.

В момента магазините в Гърция са отворени в осем недели от годината. Срещу ограниченията за работа в почивните дни се обявяват големи мултинационални вериги и молове. 

Собствениците на по-малки магазинчета обаче са категорично против и обясняват, че целта на големите търговски компании са да придобият по-голям контрол над пазара, унищожавайки малкия бизнес.

Търговците търсят подкрепата на опозицията в парламента и призоваха правителството да даде ясна информация за своите намерения в областта. Поискана е и среща с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас, допълва още агенцията.

За търговците в Гърция либерализирането на правилата за работа в почивните дни е мярка, която ограничава правата на работещите в сектора, влошава условията на работа и заплащането.

Действията на правителството досега пък показват, че работата в неделя не допринася за икономическия ръст на Гърция, нито създава нови работни места, заявяват от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още