IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС върви към преустановяване на преговорите за членство на Турция

Външните министри на държавите от блока ще поискат от ЕК да преосмисли позицията си, според германски вестник

13:27 | 22.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да преустанови временно преговорите за присъединяване на Турция към блока след референдума за внасяне на поправки в турската Конституция. Това съобщава днес в. "Велт", като се позовава на дипломатически източници, предава БТА.

"Тази тема ще бъде на дневен ред на среща на външните министри от ЕС в края на следващата седмица в Малта (28-29 април). Ръководителите на външните министерства ще призоват Европейската комисия (ЕК) да обмисли дали Анкара не е нарушила основните линии на преговорите за присъединяване и съответно не е ли нужно временно те да бъдат спрени", пише германският вестник.

По информация на "Велт" Еврокомисията скоро ще препоръча преговорите с Анкара да бъдат преустановени за неопределено време "заради сериозно и продължително нарушаване на свободата, демокрацията и правата на човека" в Турция.

На 16 април 51,3 процента от турците подкрепиха изменения в конституцията, включително за въвеждане на президентска форма на управление, вместо парламентарна, което ще концентрира още по-голяма власт в ръцете на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още