IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички европейски борси приключиха на червена територия след изказването на Мей

Лондонският индекс FTSE се понижи с над 2%

19:07 | 18.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с понижения във вторник, след като инвеститорите реагираха на изненадващото изказване на британския министър-председател Тереза Мей, с което обяви искането си за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 8 юни, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от 0,96%, като всички сектори и основни борси се търгуваха на отрицателна територия.

Най-голямо понижение отбеляза лондонският бенчмарк FTSE с над 2%, или над 150 пункта, но и френският САС приключи със сериозно понижение от 1,38%, или 70 пункта.

Мей, представяйки решението си да свика парламентарни избори след по-малко от осем седмици, описа „нежеланието“ си да направи това и обвини разделенията в Уестминстър като ключова причина за внезапната промяна на позицията. Камарата на общините ще се събере в сряда, за да реши дали да подкрепи провеждането на парламентарни избори преди 2020 г.

Британският паунд скочи рязко спрямо долара във вторник, след изявлението на министър-председателя. След като спадна в ранната търговия, британската валута се вдигна с над 1,5% до 1,2758 долара – най-високото си ниво от средата на декември.

Секторът на ресурсите поведе загубите и се сви с над 3%, след като цените на стоманата и желязната руда се понижиха.

Акциите на Pandora поевтиняха с около 12%, след като проучване на Carnegie показа, че датският производител на бижута изпитва трудности с постигането на ръст на приходите през последното тримесечие.

Galapagos се търгуваше на върха на европейския бенчмарк, след като компанията обяви, че е привлякла 338 млн. долара в публично предлагане в САЩ. Акциите ѝ обаче спаднаха рязко и затвориха с над 2,1% надолу.

Акциите на Casino Group пък поевтиняха с 3,3%, след като отчете забавяне на ръста на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още