IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите в ЕС, приели най-малко мигранти по схемите за преместване

Изпълнението по двете програми - за преместване от Гърция и Италия и презаселване от Турция, Ливан и Йордания, върви бавно, отчита ЕК

15:32 | 12.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнението на програмите за преместване и презаселване на мигранти в Европейския съюз (ЕС) продължава сериозно да изостава от плановете, показват данните на Европейската комисия (ЕК) за двете програми към април.

България е сред държавите, приели най-малко мигранти по схемата за преместване на хора от Гърция и Италия. По програмата за презаселване на бежанци от Турция, Ливан и Йордания все още не сме приели нито един мигрант, сочи статистиката на ЕК.

Като цяло за ЕС изпълнението и на двете програми продължава да се ускорява. Все още не са достигнати квотите за преместване от Гърция и Италия, но преместените лица плавно се увеличават.

Що се отнася до презаселванията от трети страни, квотата е изпълнена на около две трети, сочат още данните.

Убежище в България

От общо 340 души, които България е обещала, че може веднага да приеме по линия на програмата за преместване от Гърция, страната ни е приела само 29 души към 10 април – колкото бяха и при предишния отчет на изпълнението през февруари. Квотата за България, определена от Съвета на ЕС, е 831 души.

От 1 397 души, които трябва да приемем от Италия, сме заявили, че имаме готовност за 140 души, но от тях все още нито един не е пристигнал у нас, сочат още данните.

По програмата за презаселване на търсещи убежище лица от трети страни пък България не е приела нито един мигрант, заедно с Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Унгария и Полша продължават да отказват да се включат в изпълнението и на двете схеми. Същевременно Малта и Финландия почти са изпълнили задълженията си по програмата за преместване, а Естония, Ирландия, Холандия, Финландия, Швеция, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария – по схемата за презаселване.

Ситуацията в ЕС

През март от Гърция и Италия в други държави от ЕС са преместени общо 2 465 лица – съответно над 1 600 и над 800 души, посочват от ЕК.

Към 10 април общо преместените мигранти от двете държави са 16 340 – 5 001 от Италия и 11 339 от Гърция.

Около 14 хил. мигранти в Гърция са регистрирани и готови за преместване в друга държава от ЕС, както и около 3 500 в Италия, т.е. общо около 17 500 души от квота от малко под 120 хил. души.

Като се имат предвид тези данни, ако се постигнат одобрените от Съвета на ЕС цели за преместване на поне по 3 хил. мигранти от Гърция месечно и на още поне 1 500 от Италия, вероятно отговарящите на условията за включване в тази схема търсещи убежище ще бъдат преместени до септември тази година, посочват от ЕК.

Темпът на презаселванията от Турция, които са включени в общия брой, продължи да се ускорява през последните седмици, като след последния доклад са презаселени 1 053 сирийци. Досега общо 4 618 сирийски бежанци са получили възможност за безопасно и законно влизане в Европа по силата на споразумението между Турция и ЕС за миграцията.

Към момента са поети ангажименти за 26 112 души.

Преместване и презаселване – каква е разликата между програмите

През 2015 г. ЕС реши да бъдат преместени в други държави членки до 40 хил. души, които се намират в Италия и Гърция. По-късно същата година броят на търсещите убежище за преместване беше увеличен до 160 хил. души, като в схемата беше включена и Унгария с 54 хил. незаконно пристигнали в страната мигранти.

Будапеща обаче отказа да участва в програмата. Затова тези места се ползват за презаселване на сирийци от Турция в ЕС.

Отделно с Турция, Ливан и Йордания беше договорено презаселването на 22 504 лица от бежанските лагери в трите страни. В тази програма се включват 21 държави от ЕС плюс Швейцария, Лихтенщайн и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Тия бюрократи от ЕС така и не разбраха, че бежанците не се свеждат само до цифри и квоти - на тях не им пука за разпределения и т.н. - те искат да живеят на хубаво. Просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Който ги е канил той да си ги приема и приютява.Който има пари да издържа *** нека да ги издържа след като му е толкова акъла.Нашите български *** са ни предостатъчно, че да приемаме и чужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
Invcom
преди 7 години
Тия от ЕК що не си Е*Б*А*В*А*Т майчицата без извинение ?! Който ги е канил той да си ги приема. То бива ***%ерастия, ама това даже в НАТО-вските армии го няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Спокойно, нали си избрахте националния предател Тиквун! Той ще преизпълни квотите! ЗЕР ГУД г-н Премиер!Бившия му вътрешен министър Бъчварова Ви каза:Вие знаете ли откъде са дошли родителите Ви?Демек може и от някой индийско-пакистански катун! Приемайте братятат си МАТРИАЛллллл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още