IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите са постигнали пробив в преговорите си

Според източници е постигнат политически компромис по допълнителното орязване на разходите и реформи

12:00 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и нейните кредитори са постигнали пробив в преговорите за отпускане на следващия транш от спасителния заем, съобщи ДПА, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Източниците посочват, че е постигнат политически компромис по допълнителното орязване на разходите и реформи.
Компромисът позволява на кредиторите на Гърция да приключат проверката на финансите на страната и да деблокират следващия транш от заема, договорен през юни 2015 г.

Гърция се нуждае от кредит в близките месеци от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - спасителния фонд на еврозоната - за да може да извърши плащания по дълга си през лятото.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че има позитивни очаквания за пробив в трудните преговори за гръцкия спасителен план, но подчерта, че всеобхватно политическо споразумение не може да бъде постигнато на днешното заседание на министрите на финансите от еврозоната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вчера поиска да се свика специална среща на върха на еврозоната, ако не бъде постигнато споразумение в близките дни.

Според Дейселблум "хубавото е, че постигнахме резултати през последните дни". "В позитивно настроение съм", каза той пред журналисти при пристигането си за неофициалната среща на финансовите министри от еврозоната.

Освен това се очаква финансовите министри от еврозоната днес в Малта да се споразумеят за завръщане на ръководителите на институциите в Атина с цел продължаване на преговорите с Гърция по нейната спасителна програма, според европейски източник, цитиран от Ройтерс и гръцкото издание "Нафтемборики". 

Пожелал анонимност високопоставен представител на Еврокомисията казал пред британската агенция, че "днес ще има споразумение на срещата на Еврогрупата в Малта за завръщане на институциите в гръцката столица". 

Според "Нафтемборики" преди днешното заседание в Малта се е състояла среща на четири очи между гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос с институциите и с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още