IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания засилва контрола над летища и АЕЦ

Съществуват опасения, че хакери са се опитвали да преодолеят мерките за сигурност на АЕЦ

10:55 | 02.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските летища и атомни електроцентрали получиха нареждане да затегнат мерките за защита срещу терористични нападения поради нараснали заплахи срещу електронните системи за сигурност, съобщи днес в. "Телеграф".

Разузнавателните служби смятат, че "Ислямска държава" и други терористични групи са разработили начини за поставяне на експлозиви в лаптопи и мобилни телефони, така че да не могат да бъдат открити при проверките за сигурност на летищата, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Съществуват също опасения, че хакери са се опитвали да преодолеят мерките за сигурност на АЕЦ.

Правителствени служители предупредиха, че терористи, чуждестранни шпиони и хакери активисти се опитват да експлоатират уязвимостта на интернет защитата на ядрената промишленост, пише "Телеграф".

Междувременно най-малко 14 души бяха задържани при протести в Лондон вчера, съобщи АП. Столицата на Великобритания беше арена на демонстрации срещу тероризма. Около 300 души от ултрадесни организации "Английска лига за отбрана" и "Великобритания на първо място" започнаха поход от площад Трафалгар, а след това се срещнаха с активисти на антифашистки групи. Големият сблъсък бе избегнат благодарение на полицията.

Организаторите заявиха, че акцията е отговор на терористичното нападение, извършено на 22 март в близост до парламента.

На 22 март автомобил, управляван от 52-годишният терорист Халид Масуд, прегази минувачи и трима полицаи на моста Уестминстър. Шофьорът изостави автомобила пред парламента, а след това с нож в ръцете атакува полицията и се опита да влезе в Камарата на общините. Служителите на реда застреляха нападателя. В резултат на терористични действия четирима души бяха убити и около 50 ранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още