IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа остава твърда по отношение на Brexit

Преговори за търговско споразумение може да има едва тогава, когато Великобритания вече не е част от ЕС, настоява Туск

13:17 | 31.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз възнамерява да договори излизането на Великобритания и Гибралтар от съюза изцяло в съответствие със законовите норми на договорите за ЕС.

Първо трябва да се договори разделянето, а след това да се положат основите на бъдещото сътрудничество с Великобритания. На тази последователност настоява и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск в представения проект за преговори, който се състои от 9 страници и който обобщава насоките за продължаващите две години преговори.

Става дума за "подход на етапи". Целта на първата фаза е „разделяне" на Великобритания от ЕС и “максимална яснота и правна сигурност за гражданите, бизнеса, заинтересовани страни и международни партньори при непосредствените последици от излизането на Великобритания от ЕС“. 

По този начин Туск се противопоставя на стремежите на Лондон, който в сряда подаде официално молбата си за задействане на чл. 50 от договора за ЕС, а с това – за напускане на съюза. Премиерът Тереза Мей настоява за обвързване на отделянето и бъдещите отношения с  Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Туск заяви днес, че няма да има успоредни преговори за излизането на Великобритания от ЕС и бъдещите отношения между нея и съюза. По думите му излизането от ЕС предхожда каквито и да е нови отношения с Великобритания. Той обаче каза, че ЕС няма да наказва Великобритания при преговорите за напускане и че т. нар. Brexit е достатъчно наказание. 

Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че гражданите във Великобритания и другите страни от общността не бива да бъдат използвани като "разменни монети". По думите му преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат тежки, но "това няма да бъде война".

Лондон ще трябва да спази всичките си финансови ангажименти, поети по силата на членството на Великобритания в ЕС. Това заяви днес Туск, представяйки насоките на преговорите.

“Ние трябва да гарантираме освен това, че Великобритания ще спази финансовите си ангажименти и дълговете, които е сключила като държава членка", каза Туск на пресконференция във Валета, цитиран от DPA.

“Това е просто справедливост към всички тези хора, общности, земеделски работници, учени и т.н., на които ние, 28-те, обещахме и дължим пари", допълни Туск. 

Преди началото на самите преговори и двете страни се опитват да запазят средства за натиск, коментира Ройтерс.

За ЕС от значение са преди всичко около 3,2 млн. европейски жители във Великобритания, както и техните разрешителни за престой и работа и социални застраховки. Втората важна тема е текущите разходи, които Великобритания трябва да плаща, докато не напусне фактически съюза. Едва когато ЕС види задоволяващ напредък по тези теми, ще премине към втората фаза, която ще регламентира основата на бъдещото сътрудничество. В документа на Туск се отправя призив за „гъвкави и творчески решения" по въпроса за сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.

Правителството на Обединеното кралство трябва да постигне съществен напредък по преговорите, показват указанията на 27-те страни от ЕС. Този напредък трябва да бъде постигнат в първата фаза на преговорите, за да може във втората фаза да се открият преговори за споразумение за свободна търговия, каквото се цели от Великобритания. Изрично е записано, че „последващо споразумение, което ще регламентира достъпа на Обединеното Кралство до единния европейски пазар, може да бъде сключено, когато Великобритания вече не е държава членка на ЕС".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Британците много искат.Да си гледат работата.След като излязат трябва да бъдат въведени защитни мита и данъци върху транзакциите от/към там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
а за лудите какво да кажем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още