IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия предупреди Великобритания да не предприема "данъчен дъмпинг"

Има опасения, че Тереза Мей може да се опита да наложи ниски данъци в страната, за да получи търговски отстъпки и безмитна сделка при преговорите

10:32 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще настоява Великобритания да не предприема „дъмпинг“ на данъците като част от търговска сделка по време на преговорите около Brexit, съобщава Bloomberg, цитирайки високопоставен представител на германското министерство на икономиката.

Опасенията са, че британският министър-председател Тереза Мей може да реши да възкреси заплахата да наложи ниски данъци във Великобритания като начин да получи търговски отстъпки и да си гарантира безмитна сделка при преговорите.

Всяко бъдещо търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания ще бъде възможно само ако е придружено от обещание от страна на правителството на Мей, че няма да предизвика вредна конкуренция в сферата на данъците и регулациите, заяви германският заместник-министър на икономиката Матиас Махниг в интервю за Bloomberg Television.

Не искаме да издигаме бариери върху търговията, но се нуждаем от справедливи сделки“, каза Махинг.

Предупреждението показва, че Меркел е заела твърда позиция, според която някои неща не подлежат на дискусии. През януари германският финансов министър Волфганг Шойбле каза за Bloomberg в Давос, че „надпреварата към дъното“ при корпоративното облагане няма да бъде толерирано.

Коментарите на Махинг отразяват германската позиция, която остава предпазлива, след като Мей изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което стартира двегодишните преговори за излизане от ЕС.

Можем да сключим справедливо търговско споразумение с ползи и за двете страни единствено ако има разумни рамкови условия в сфери като данъчната, регулациите и др.“, каза Махинг. „Надпревара към дъното“ по отношение на данъците и регулациите „ще направи търговските отношения“ трудни, каза той.

Нищо в писмото на Мей не предполага, че тя иска да поеме в тази посока. През януари обаче в свое изказване тя даде ясно да се разбере, че не се страхува да разстрои бившите си партньори, за да изпълни каузата си.

Все още ще можем да търгуваме с Европа“, каза тя тогава. „Ще можем свободно да сключваме търговски сделки със света. И ще имаме свободата да определяме конкурентни данъчни ставки и да възприемаме политики, които ще привлекат най-добрите компании в света и най-големите инвеститори във Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още