IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд във Франция анализира законността на CETA

Организации искат Франсоа Оланд да свика извънреден Съвет на ЕС и да забави приемането на споразумението

17:18 | 23.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конституционният съд във Франция прави задълбочен анализ на законността на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA), съобщава EurActiv. Съдът обаче ще се забави с произнасянето по казуса, става ясно още от съобщение, цитирано от онлайн изданието.

Решение на Конституционния съд може да бъде единствената възможност споразумението да не влезе в сила.
Европейският парламент одобри с голямо мнозинство CETA по време на пленарна сесия през февруари.

Във Франция обаче има сериозни съмнения дали то ще бъде от полза за икономиката и само 16 от 74-та френски депутати в ЕП подкрепиха приемането на споразумението.

В края на февруари 153-ма политици на избираеми постове, сред които 53-ма депутати, сезираха Конституционния съд в страната. Организации отправиха искане до президента Франсоа Оланд да забави влизането в сила на CETA, докато Съдът не се произнесе по казуса, допълва EurActiv.

Те призоваха да бъде свикан извънреден Съвет на ЕС и споразумението да бъде временно спряно.

Според адвоката Доминик Русо текстовете на CETA противоречат на френското законодателство. По тази причина и Конституционният съд може да го отхвърли.

Една от областите на конфликт е създаването на специални трибунали за решаване на спорове. Има опасност те да нарушат принципа на равнопостованесто и чуждите и френските инвеститори да не бъдат третирани по един и същи начин. Нещо повече - тези съдилища ще отнемат компетенциите на националните, което е в нарушение на правилата, казва адвокатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още