IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полша и Украйна предупреждават: Русия може да използва газа за изнудване

Позицията на двете държави е свързана с плановете за изграждане на "Северен поток" 2

10:42 | 16.03.17 г. 9
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия може да използва природния газ като средство за политически шантаж, посочи полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от AFP. Коментарът му беше направен по време на визита на украинския му колега Павло Климкин.

Двамата заявиха, че ще обединят сили срещу плановете на Русия да изгради разширението на „Северен поток“, с което Москва всъщност ще заобиколи и Украйна, и Полша като транзитни страни на природния газ за Европа.

Позицията на Варшава и на Киев е, че с още един газопровод, който да свърже Русия и Германия, Европа ще стане още по-зависима от руския природен газ. Това ще бъде реално „зависимост от друга държава, защото „Газпром“ е част от Русия, на която никой не вярва“, заяви Климкин.

Според Полша освобождаването от руската доминация на газовия пазар минава през изграждането на терминали за втечнен газ в Балтийско море, както и нови газопроводи от Норвегия. По този начин в рамките на пет години Варшава ще може да постигне енергийна независимост, смятат властите в страната.

Вашчиковски коментира още, че няма доверие на европейските институции и Полша ще направи каквото е необходимо, за да се „освободи от диктата“ на руските доставки на газ.

В Брюксел вече се заговори, че „Северен поток“ 2 е цената, която Европа ще плати, за да прекрати „Газпром“ злоупотребата с господстващо положение в Централна и Източна Европа.

Преди дни Еврокомисията съобщи за постигнато споразумение с руския газов гигант по водената от 2015 г. процедура срещу компанията. В крайна сметка „Газпром“ прие да се откаже от клаузи в договорите със страните в региона, което за България означава, че ще може свободно да изгради нови газови връзки с мрежите на съседните държави и да получи пазарни цени за синьото гориво.

В допълнение „Газпром“ поема ангажимент и да не търси компенсации от София за спирането на „Южен поток“. Това може да се окаже съществено, защото в договора за доставка на природен газ, подписан през 2012 г., българското правителство постигна намаление на цената с 20%, което е обвързано с проекта за нов газопровод.

Според анализатор това дава основание на „Газпром“ да подаде иск в арбитражен съд, за да потърси разликата в цената. Годишно България плаща около 6 млрд. долара за доставката на енергоресурси (природен газ и петрол), според сметките на подалия оставка премиер Бойко Борисов.

Тази вероятност обаче ще отпадне, ако предложението на Европейската комисия срещне подкрепата на засегнатите от действията на "Газпром" страни. Брюксел даде срок от седем седмици за получаване на становища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Прочее, то шистов газ и в Полша може да има с пъти над откритото от краварските дупкаторчета но, Висши държавни интереси и АмериКОНска солидарност+директиви от Вашингтон да водят до ...тълкуване като да "няма" за клиентите, оти не те се предполага, а НА ТЯХ да се продава от ШАШ.И тэ така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
А аз винаги съм се възхищавал на полската и украинската страна колко са прозорливи. Това, да отгатнеш такъв важен икономически и политически лост за натиск, след като е приложен, е Върхът на ЕнтеехентносттЪ, налЭ. - РиспектЪ. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Абе Украйна е ясна, а Полша смело тръгва по стъпките на Турция - голем го вади на сички, щото се има за фърст фейвърит на Янкия... Па некой ден ше се извиняваме... хихи... Тръмп обаче така дюшеш им развърза на германците ръцете да се обзаведат с още една вредна руска тръбица... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
panther
преди 7 години
И какво се оказа, това което някой ограничени душици празнуваха преди няколко дни като капитулация на Газпром и Русия, изглежда е обикновена сделка с германците.Особено смешни са полша и украйна - реват срещу Северен Поток и Опал, но не се отказват от газопроводите на тяхна територия и от съответните трансферни такси. $1.7 милиарда транзитни такси за Украйна през 2015 и след това се натискаха да ги увеличават, че били ниски.Засега поляците успяха да блокират увеличението на капацитета на Опал, но не мисля че ще е за дълго.За България Северен поток е по-добрата алтернатива - нашите политици са ***, цената на газта договорена на европейско ниво със сигурност ще е по-ниска, а току виж и някой от посредниците крадци сме успели да елиминираме.А за полша и украйна - като гледам в близките години ще има по чаша студена вода с миризма на газ + разширен тръбопровод отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Тук има един много добър анализ:http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/16/2455294_cenata_na_gazovata_nezavisimost/Накратко:' Цената на терминала в Полша е 666 млн. евро, докато този в Литва е 480 млн. евро, но изграждането им се оказва невъзможно на чисто търговска основа. "Без държавна помощ проектът ще има отрицателна нетна настояща стойност", се казва в молбата, с която полското правителство иска Европейската комисия да разреши публично финансиране на терминала'Т.е. по-лесно е да седнеш на една маса с Газпром и да договориш разумни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 7 години
"Полша и Украйна предупреждават: Русия може да използва газа за изнудване"Верно? Ми поканете краварите да дупчат за шистаци и да иливат в дупките отрови.Като стане турски поток, либерастите у нас ще купуват от там, че Украийна ще лопне кепенците като "държава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Защо СП-2 е някаква цена? И не плаща ли Газпром и Русия за гяволъка си в случая? До скоро продаваха газта на Германия по 150$ за 1000. Един руснак се оплакваше, че в Русия плаща 100$. Вярно че това е крайна цена, но от Москва до Берлин са 1600 километра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
"Годишно България плаща около 6 млрд. долара за доставката на природен газ от Русия, според сметките на подалия оставка премиер Бойко Борисов." Такава глупост може да каже само гибонът ! При около 3 млрд кубика на година, при цена между 170 и 180 $ за 1000 кубика през миналата година (официални данни, вероятно дори по-малко) брутната сума е около 500 млн. долара. Разликата е само около 10 пъти. Тя и журналистката, която е писала не е проверила, но ние вече сме свикнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още