IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омер Чилик: Турция не вижда причина да спазва споразумението с ЕС

Критиките на турското правителство не са насочени срещу холандците или икономиката на страната, пояснява министърът по европейските въпроси

11:12 | 15.03.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Омер Чилик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Омер Чилик. Снимка: Ройтерс

На фона на спора на Турция с Холандия, Германия и други страни от Европейския съюз Анкара отново постави под въпрос споразумението за бежанците с ЕС.

Министърът по европейските въпроси Омер Челик заяви в интервю за Ройтерс, че по негово мнение е време споразумението да се преразгледа.

Турция е изпълнила своята част от задълженията. ЕС, от друга страна, не спазва своята дума, смята министърът. Така според него ставало все по-ясно, че ЕС не спазва честно обещанието си за безвизов режим за турските граждани. „Следователно няма причина да се придържаме към споразумението“, казва Чилик.

Преди година ЕС и Турция сключиха споразумение, по силата на което съюзът обеща на страната в замяна на по-добро управление на границите 3 млрд. евро до 2016 г. за посрещане на нуждите на сирийските бежанци.

Относно спора с Холандия за забраните на участие в митинги на турски политици, министърът заяви, че критиките на турското правителство не са насочени срещу холандците или икономиката на страната, а само срещу правителството.

Нещо повече, Челик не виждал заплахи за холандските инвестиции в Турция. „Те не са част от кризата", заяви той.

Междувременно в Холандия в сряда започнаха парламентарни избори. Според анкетите крайният резултат ще покаже малка разлика между либералния премиер Марк Рюте и по-радикалния противник на ЕС Геерт Вилдерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Безкрайно повърхностни разсъждения. Като как ИЗОБЩО си представяш, че турците, които от ПОКОЛЕНИЯ живеят в западна Европа биха могли да бъдат върнати в Турция?! Това някакъв нов комунистически "възродителен процес" ли ще бъде? Защото ние уж върнахме 400 000 турци в Турция, но сега се оказва, че не сме ги върнали въобще. Те още имат имоти и роднини в България и когато стане дума да се гласува на избори за БЪЛГАРСКИ парламент са сред най-активните. Та като как ще ги "върнат" от Европа с техните германски или холандки паспорти не ми е чак до там много ясно. А за оптимизма ти, че "противоречията между Турция и ЕС ще бъдат изгладени. Скоро" даже не ми се говори. Освен може би, ако ЕС се съгласи вместо Северен поток 2 да се изгради "турски поток". Но това е друга сфера на ненаучната фантастика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Да не почне скоро НАТО да трупа войски и по турската граница, както по руската... че нещо външната политика на тоя Европейски Съюз от неколко години изобщо не е ясно на кого и защо служи... Предишната баронеса и сегашната златка май докараха нещата до пълна катастрофа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
sdar
преди 7 години
Всяко нещо си има цена, въпросът е дали цената си струва или не. Реално Турция може и да има интерес от ЕС, но ако ЕС се държат като бюрократи които само гледат как да опъ*ат Турция, то Турция може и да преразгледа интересите си. Турция не е клекнала като ГЕРБ пред ЕС, те си имат независима политика и може да не е перфектна, но поне защитават интересите на държавата и народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още