IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ обвини Великобритания в митнически измами

Заради занижаване на стойността на доставки от Китай страната е ощетила бюджета на ЕС с 2 млрд. евро, според службата

15:40 | 11.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Митнически измами с вносни китайски стоки във Великобритания са ощетили бюджета на Европейския съюз (ЕС) с милиарди евро, съобщават от Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ.

Европейските следователи обвиняват Великобритания, че години наред е търпяла митнически измами със стоки от Китай, причинявайки по този начин огромни финансови щети на ЕС, пише Дойче веле.

Само за периода 2013 - 2016 г. европейският бюджет е загубил 2 млрд. евро, които сега трябва да бъдат възстановени от Великобритания, посочва ОЛАФ.

Организирани банди систематично са занижавали стойността на облекла и обувки, внасяни от Китай, за да плащат по-ниски мита и данъци, установили са от агенцията. Зад тези престъпления стоят престъпни мрежи в целия ЕС, но повечето стоки са преминали през Великобритания.

Докато в много други европейски страни са предприели мерки срещу измамниците, на Острова схемата си е работела необезпокоявана от никого, посочват от ОЛАФ. Във Великобритания са регистрирани и най-големите митнически загуби, а митническите такси са един от важните финансови източници за европейския бюджет.

Резултатите от разследването идват на фона на водения в момента дебат за огромни финансови претенции от ЕС към Великобритания заради излизането на страната от общността. Новите разследвания нямат нищо общо с Brexit, но въпреки това тровят атмосферата. ОЛАФ е сезирала нееднократно Великобритания за проблема, но тя не е предприела нищо, за да спре измамите, даже не ги е разследвала.

Лондон си е затварял и двете очи

През цялото време е било ясно, че декларираната от измамниците занижена стойност на вносните стоки, преминаващи през Великобритания, е била фалшива, твърдят от ОЛАФ.

Така например от 2013 до 2016 г. за дамски панталони от Китай е била декларирана цена от 91 евроцента за килограм - по-малко дори и от цената на памука на международните пазари, която е била 1,44 евро за килограм. Освен това средната цена в страните от ЕС на същите продукти е била 26,09 евро за килограм.

Осъщественият през Великобритания внос е генерирал данъчни загуби в размер на 3,2 млрд. Евро и то не само във Великобритания, а също и в Германия, Франция или Испания, които са били крайни получатели на стоките.

Според агенцията за борба с измамите става въпрос за злоупотреби с ДДС за стоки, които не напускат ЕС. Съгласно митническия параграф 42 данъците на такива стоки се дължат в страната, за която са предназначени.

ОЛАФ препоръчва на Европейската комисия (ЕК) да поиска от Великобритания да възстанови загубите от мита на стойност 1,987 млрд. евро. Главна дирекция "Данъци" пък трябва да се погрижи за това да бъдат предотвратени нови злоупотреби с митническия параграф 42. ОЛАФ настоява Лондон да прекрати митническите измами и да започне съдебно преследване на измамниците.

Още новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
Абсолютно нормално де е точно така. Та нали от техния опит и практика се учат тези от които пищят у нас и в чужбна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още