IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари не намериха единна посока след заседанието на ЕЦБ

Застрахователният сектор беше сред най-добре представилите се

19:40 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха разнопосочно в четвъртък, след като Европейската централна банка остави паричната си политика непроменена, съобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 се повиши с 0,08%, като повечето сектори останаха на положителна територия.

Застрахователният сектор беше сред най-добре представилите се след добри данни за печалби. Aviva затвори като лидер в Stoxx 600, прибавяйки 6,4%, след като по-рано през деня отчете силна оперативна печалба за миналата година.

В същото време в контраст на това секторът на производителите на основни ресурси отчете спад с повече от 3% след слаби данни за производствените цени в Китай и отслабване на юана.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,27%, германският Dax прибави 0,09%, а френският CAC 40 нарасна с 0,42%.

Източник: CNBC

Петролният сектор също бе сред губещите за деня, като се понижи с 1,5% след пореден спад в цените на петрола, причинен от данните за нарастващите резерви през миналата седмица. Цената на фючърсите върху сорта Брент се понижи с 2,2% до 51,91 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол поевтиняха с 2,41% до 49,07 долара за барел.

На върха на европейския бенчмарк беше Akzo Nobel, датски производител на химикали, която днес отказа оферта за 22 млрд. долара от американска компания. След новините акциите й затвориха с ръст от 12,9%.

Френският издател Lagardere повиши цената на книжата си с 10,25%, след като отчете 13,5% ръст в печалбата преди данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още