IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността накара гърците отново да теглят парите от банките

За два месеца от банковата система са изтеглени 2 млрд. евро

12:52 | 02.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Банковият сектор в Гърция тъкмо започна да възстановява доверието и липсата на сигурност в преговорите с кредиторите отново накара гърците да почнат да теглят пари от депозитите си.

От идването на власт на СИРИЗА в началото на 2015 година до лятото, когато в страната беше наложена банкова ваканция, гърците изтеглиха 45 млрд. евро от банките. Едва през май 2016 година статистиката отчете завръщането на вложителите и миналата година приключи с ръст на депозитите от 3,5 млрд. евро на годишна база.

Статистиката отчита, че към 31 декември 2016 година парите по банковите депозити са 131,8 млрд. евро.

Но в първите месеци на 2017 година ситуацията се влошава отново. Атина води преговори със своите кредитори, а споразумението е все още далеч. Данните на гръцкия в. „Катимерини“ пък показват, че от началото на годината до 24 февруари от банките са изтеглени 2 млрд. евро въпреки ограниченията, които все още са налице.

Според изданието от сметките си теглят както домакинствата, така и бизнесът и правителствени агенции. Това се наблюдава и в четирите системни банки в страната (Alpha, National Bank of Greece, Eurobank и Piraeus), а също така и в по-малките финансови институции.

Друга притеснителна тенденция за сектора e ограниченото кредитиране през януари, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
*** the system ! Парата под дюшека !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още