IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП предлага създаването на пост финансов министър на ЕС

Европейските депутати приеха три незаконодателни процедури, които да подобрят състоянието на съюза

19:47 | 16.02.17 г.
<p>
	Пленарната зала на ЕП в Страсбург. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Пленарната зала на ЕП в Страсбург. Снимка: Ройтерс

Създаване на поста финансов министър в рамките на Европейската комисия (ЕК), както и сливане на функциите на председателя на Еврогрупата (организацията на финансовите министри от еврозоната - б.р.) и комисаря по икономическите и паричните въпроси. Това препоръчват европейските депутати в незаконодателна резолюция за укрепване на еврозоната.

Документът е част от три незаконодателни резолюции, с които парламентът направи препоръки за подобряване на състоянието на Европейския съюз (ЕС), съобщават от институцията. Основното послание на документите е нуждата от реформи в общността и пълноценното използване на текстовете на Договора от Лисабон, за да може ЕС да подобри способността си да действа, да възстанови доверието на своите граждани и да направи икономиката си по-устойчива.

С приемането на трите резолюции ЕП показва и своята визия за бъдещето на ЕС в навечерието на 60-та годишнина от Договорите от Рим. Евродепутатите подготвят цял пакет от актове, с които да изяснят своята позиция.

В резолюцията за еврозоната е записана още и препоръката ЕП и националните парламенти да имат по-голяма роля при управлението на еврозоната. Предлага се и стратегия за сближаване, която да се финансира от държавите членки на валутния блок и да бъде на разположение при ясни условия.

Втората резолюция на ЕП се фокусира върху реформирането на договорите. Тя припомня нуждата, че парламентът трябва да бъде ситуиран на едно място, а не както сега в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Текстовете настояват и за намаляване на броя на зам.-председателите на ЕК до двама, а гражданите да могат да гласуват директно за кандидатите за председател на Комисията.

По време на днешната сесия европейските депутати призоваха още и да бъдат извлечени максимални ползи от Договора от Лисабон. Третата незаконодателна резолюция предвижда всяка държава от ЕС да може да номинира поне по трима кандидати за поста председател на ЕК.

С цел координиране на политиките за отбрана трябва да има постоянно действащ Съвет на министрите на отбраната, препоръчват още европейските депутати.

60 години след подписването на Римския договор духът на основателите на ЕС трябва да бъде разпален отново, коментираха в ЕП при обсъждането на трите резолюции. Една от големите стъпки в тази посока ще бъде създаването на бюджет на еврозоната, а нуждата за запазване на целостта на еврото е по-силна от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още