IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фарьорските острови подготвят почвата за независимост

Архипелагът е автономна част от Дания, но не е член на ЕС

08:55 | 14.02.17 г. 1
<p>
	Фарьорски острови. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Фарьорски острови. Снимка: Архив, Ройтерс

През 2018 г. ще се проведе референдум за нова Конституция на Фарьорските острови, която подготвя независимостта на архипелага от Дания. Това съобщава европейското издание Politico.

Островната група е автономна част от Кралство Дания, но не е част от Европейския съюз (ЕС). Изключението е вписано още в първите договори за създаването на Общността, подписани в Рим. Островите обаче имат подписано споразумение за свободна търговия с блока и участват в квотите за улов на риба в ЕС.

„Фарьорската Конституция ще дефинира нашата идентичност като нация и нашите фундаментални права и задължения като граждани, включително правото на самоопределение“, коментира премиерът Аксел Йоханесен.

Според него гражданите на Фарьорските острови трябва да бъдат чути относно техните нагласи за бъдеща независимост или бъдеща интеграция с Дания. С референдум трябва да се определят и позициите за членство в организации като ЕС, каза още той.

Финалният текст на Конституцията ще бъде разгледан в 33-местния парламент на Фарьорските острови по време на годишното заседание, което ще започне на 29 юли.

Дания контролира архипелагъта, чиито жители не надхвърлят 50 хил. души, от 1814 г. Копенхаген определя решенията в областта на отбраната, валутните операции и международните отношения. Местното правителство решава за политиката по повечето вътрешни сектори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
rrado
преди 7 години
Предполагам, че хората си имат идеи, но от моя гледна точка, трябва да са ненормални, да искат независимост от Дания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още