IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария подкрепя опростяването на процедурата за натурализиране на имигранти

На референдума само седемте германоезични кантони от общо 26 кантона казаха "не" на предложението.

08:39 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швейцарският курорт Сейнт Моритц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарският курорт Сейнт Моритц. Снимка: Ройтерс

Швейцарците подкрепиха на референдум опростяването на процедурата за натурализиране на внуците на имигранти въпреки кампанията, белязана с антимюсюлмански изказвания на популистката десница. Това сочат окончателните резултати от референдума, цитирани от БТА.

Над 60,4 процента от швейцарците са отговорили положително на предложението на правителството. За да бъде прието, то трябваше да получи подкрепата на мнозинството от 26-те швейцарски кантона. На референдума само седемте германоезични кантони казаха "не" на предложението. 

Депутатът от Швейцарската народна партия (Демократичен съюз на центъра - разполагаща с най-много депутати в долната камара на парламента) Жан-Люк Адор, съпредседател на комитета против опростяване на натурализацията, призна поражението си пред камерата на RTS.

"Бяхме сами срещу всички", изтъкна той.

Комитетът беше залепил пред гарите и много посещаваните места в градовете афиши с изобразена на тях жена с никаб и надпис: "Безконтролни натурализации? НЕ".

Правителственият проект има единствено за цел да ускори и да направи по-евтина процедурата по придобиване на швейцарско гражданство от внуците на имигранти. Той изключва всяко автоматично получаване на гражданство. 

На друг референдум също през уикенда швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предложението на правителство за данъчна реформа. Заради силният международен натиск Швейцария трябваше да се откаже от специалните условия за международните компании, които генерират милиарди франкове данъчни приходи и дават работа на 150 хил. души. За да запази своята привлекателност, страната разработи план, според който отделните кантони могат да въведат облекчения за мултинационалните компании. Така в някои кантони компаниите могат да плащат корпоративни данъци в размер на едва 7,8%, допълва Ройтерс. Предварителните резултати сочат, че швейцарците отхвърлят идеята на правителството с 60% на 40% в референдума. Това означава, че правителството ще трябва да измисли нови механизми, за да накара компаниите да не напуснат страната, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още