IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Рокфор" - следващата жертва на политиката на Доналд Тръмп

Американски фермери настояват за отговор на забраната на ЕС да внася говеждо месо с хормони на растежа

10:31 | 12.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Иконични" европейски стоки - от сиренето "Рокфор" до скутерите "Веспа" скоро ще влязат във фокуса на търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, пише в свой анализ европейското издание Politico.

Милиардерът, който наскоро встъпи в длъжност, спечели подкрепата на американците със своите силно протекционистични планове. Това обещава проблеми при водещите търговски партньори на САЩ. Според изданието една от големите жертви ще бъдат и най-популярните европейски стоки.

Още през следващата седмица ще има изслушване относно идеята за облагане със 100% мита на 90 европейски продукта, основно селскостопански стоки от Франция, Германия и Италия. Всъщност подобна заплаха виси над европейския износ от 20 години с отказа на ЕС да позволи вноса на третираното с хормони на растежа говеждо месо от САЩ.

Сега фермерски групи оказват силен натиск върху американската администрация да "удари" ЕС. В търговските отношения между САЩ и ЕС европейските страни записват излишък от 136 млрд. евро годишно и подобни санкции биха се отразили, посочва Politico.

Най-сериозен дял от продуктите, които могат да бъдат облагани с непосилни мита, са месните продукти, но Вашингтон се прицелва още в шоколада, кестени, горчица и мотопеди.

На този етап от Европейската комисия внимателно следят дебата в САЩ по повод митата за селскостопанските продукти. САЩ все още не може да въведе своеобразната санкция за ЕС, защото търговският министър, номиниран от Тръмп, още не е одобрен от Сената.

Берн Ланге, докладчикът по темата за търговските отношения със САЩ в Европейския парламент, обаче не скрива своите притеснения. Според него ЕС и САЩ ще навлязат в нова ера на своите отношения.

Високите мита на европейските стоки ще донесат големи затруднения за техните вносители и търговци в САЩ. Представител на "Веспа" в Орегон вече изчислява, че с новите мита цените на мотопедите ще са такива, че ще трябва да съкрати персонала си и да затвори бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Мисля че преди две години написах тук, че след валутната война с каскадно обезценяване на основните единици, следващата естествена стъпка ще е търговският протекционизъм. Световното свръхпроизводство не може да намери пазари, а експанзионистичният икономически модел така и не се реформира. Дори по-лошо - *** се в производство на стоки за кратка и еднократна употреба, които при наличния малък капацитет за рециклиране, се превръщат в интензивно натрупващ се *** по всички континенти, най-вече в Световният океан. Което от своя страна неминуемо ще доведе до още по-драстични колебания и промени в световния климатичен модел и вероятно в скоро време бързото редуване на ветрове и валежи от дъжд, сняг, с много високи температури.., ще е нещо обичайно за много места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 27
national power
преди 7 години
Aко чичо Дончо направи това ше се изкефя максимално.А и другаря Путин не бива да отменя санкциите.Па да видим тогава великия ЕС кво ше прави и на Марс ли ше си изнася ***.Ако няма субсидии ше смачкаме германците за отрицателно време.Щото просто нямат нашият климат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
ами да си ядат говеждото с хормони на растежа ние ше си караме веспите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още