IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без пробив, но по-близо до финал на преговорите между Атина и кредиторите

Липсата на сигурност накара гърците да изтеглят 1,5 млрд. евро от банките през януари

08:55 | 11.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Гърция и кредиторите й са на крачка от споразумение по втория преглед на реформите, предвидени в спасителната програма, увери председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след извънредна среща на европейските институции с гръцкия финансов министър Евклид Цакалотос, пише гръцкият в. "Катимерини".

Дейселблум посочи, че представители на кредиторите се завръщат в Атина през следващата седмица, за да продължат с прегледа на направеното от правителството. Това обаче може да означава, че до споразумение може да се стигне едва през март.

"Ясно е, че навременното приключване на преговорите е от интерес за всички", каза още Дейселблум, цитиран от Ana Mpa. 

Гърция се надяваше да се договори с кредиторите до срещата на Еврогрупата на 20 февруари, а в началото на март вече да е част от стимулиращата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според източници на изданието гръцкото правителство ще се съгласи да приеме нови мерки за свиване на коланите на стойност 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 3,6 млрд. евро. Това ще стане чрез разширяване на данъчната база за физическите лица и ново намаляване на пенсиите.

На този етап в Брюксел не коментират естеството на водените разговори с гръцките власти. Преди седмици гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната няма да приеме нови икономии "дори и за едно евро повече" от вече договореното.

Първото голямо плащане по старите задължения на Гърция е през лятото и страната не се нуждае спешно от средства. С приключване на втория преглад Атина ще отблокира поредния транш по спасителната програма, подписана през лятото на 2015 г.

Липсата на сигурност обаче вече се усеща - от началото на годината гърците са изтеглили 1,5 млрд. евро от своите спестявания в банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още