IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Най-добрите във финансовия сектор мислят за крайните си клиенти

Финансите трябва да имат предвид своята роля в обществото, за да бъдат устойчиви, каза управителят на Английската централна банка (АЦБ)

19:25 | 10.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Финансите трябва да имат предвид своята роля в обществото, за да бъдат устойчиви и за да възвърнат доверието, изгубено по време на глобалната финансова криза и редица скандали за манипулации. Това заяви управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, цитиран от Bloomberg. 

“Най-добрите във финансите мислят за крайните си клиенти”, каза Карни в интервю за BBC Радио 4. По думите му провалите във финансите често се случват, когато те се превърнат в игра „на една квадратна миля“ (Square Mile – нарицателното за финансовия център в Лондонското сити – бел.ред.).

„Когато финансовата дейност не поставя на първо място нуждите на потребителите или когато не разбира своята по-широка социална роля може да печели известно време, но в крайна сметка по-скоро не“, казва Карни.

Коментарите на Карни идват на фона на дискусиите между финансовия сектори и регулаторите като АЦБ, които си сътрудничат, за да възвърнат общественото доверие.

Управителят на банката посочи, че именно доброволният етичен кодекс на форекс пазара е една от причините за по-голямо доверие днес, отколкото преди няколко години, както и защо пазарите са устойчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
"Пенсионните фондове: Инвестиции в свързани... какво?За пореден път регулаторът не успя да констатира, че свързаните инвестиции са дългогодишна практика за дружествата, които са част от местни групи"http://***.capital.bg/biznes/kompanii/2017/02/10/2915061_investicii_v_svurzani_kakvo/КОМИСИЯТА ЗАЩИТАВАЩА МУТРО МАЖОРИТАРИТЕ, АЙДЕ ДА ВИ ВИДИМ, КОЙ ИМА МОНОПОЛ НА КАПИТАЛОВИЯ НИ ПАЗАР, БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ ДАЖЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още