IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер планира радикална реформа на правилата за взимане на решения в ЕС

Целта му е да принуди националните правителства да поемат отговорност за решения, взети в Брюксел

12:51 | 09.02.17 г. 3
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

„Това е една голяма черна кутия“, казва Франциска Ахтенберг, директор по хранителната политика за Greenpeace в Европа. “Предложенията не се публикуват, гласовете остават в тайна и не се публикува информация кой как е гласувал“, допълва тя.

Проблемът на Юнкер и екипът му от юридически съветници в Комисията е как да се променят правилата. Източници, запознати с обсъжданията, проведени на последната седмична среща на еврокомисарите, казват, че не всички са на една и съща позиция.

Някои членки на ЕС смятат, че недостатъците на процеса на комитологията до голяма степен се ограничават до проблеми, свързани с политиките в компетенциите на генералната дирекция, отговорна за безопасността на храните и одобрението на пестицидите. Други вярват, че Юнкер с право иска да принуди националните правителства да поемат по-голяма отговорност.

Комисията засега има четири идеи. Те включват промяна на правилата за гласуване, за да не се включват въздържалите се при изчисляването на квалифицираното мнозинство. Друга опция ще бъде решенията да се връщат обратно в съответния съвет на министрите, ако националните експерти не успеят да вземат решение.

Други две възможности предвиждат положително мнозинство само по чувствителни теми като здравето и безопасността на храните, както и схема, според която страните ще гласуват по няколко пъти, докато не се вземе решение.

„Идеята е всяка стана членка да поеме отговорност за решенията, които се взимат в Брюксел, и да обяснява у дома какво са решили и защо смята, че това е правилно“, казва Фабиан Цулеег, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, базиран в Брюксел, European Policy Center.

Според други предложенията на Юнкер може да доведат до нови проблеми.

„Опциите, които представи Комисията, очевидно са били разработени без да се взима предвид нуждата да се осигури предвидим и научно базиран процес на взимане на решения“, казва Греъм Тейлър, директор по обществените дела за пестицидното лоби European Crop Protection Association. “Отваряме кутията на Пандора“, предупреждава той.

Натали Мол, генерален секретар на EuropaBio, която представлява компании във фармацевтичния, химическия и земеделския сектор, призова предложенията да бъдат „незабавно оттеглени“.

„Всички промени на съществуващата система, които не се базират на научно обосновано взимане на решения, заплашва да отлъчи иновациите от ЕС в момент, в който ЕС трябва да промотира иновациите, растежа и заетостта“, казва тя.

Други се тревожат, че предложенията на Юнкер може да предизвикат обратен ефект, налагайки дори повече политика в област, в която науката трябва да е водеща.

„Процесът може да се влоши вместо да се подобри“, каза Цулеег. „Във всяка политическа система имате системи за взимане на технически решения без да се преминава през голям политически процес. Трудността лежи в преценката кое е чисто техническо решение и кое наистина носи политическа тежест“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Явно иска да прехвърли нескопосаните си политики и гръмките провали на национално ниво. Нищо добре не го чака този ЕС с хора като господина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Тя разпадацията е в ход. Юнкер явно се опитва да я забърза. Който остане ще докаже, че е твърд фен на ЕС и това най-вероятно ще е ядрото, около което ще се гради бъдещето на ЕС.На ход са холандците, французите и германците в края на годината. Холандците вече заявиха, че не им пука какво ще се случва с Гърция, освен ако и другите не се овътрят с тях.http://***.keeptalkinggreece.com/2017/02/08/dijsselbloem-trolls-greece-without-the-imf-no-dutch-aid-for-greek-program/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
и според мен това е лошо предложение! и ще доведе до по голяма дезинтеграция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още