IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри корпоративни отчети повишиха европейските борсови индекси

Политическата несигурност в Европа и Америка продължава да владее пазарите

19:55 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на европейските фондови борси приключи с повишения в сряда, след като корпоративните отчети остават във фокуса на инвеститорите.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,32%, като повечето сектори се търгуваха на положителна територия, предаде CNBC.

Акциите на компаниите от строителния сектор записаха повишение от над 1,2 на сто. Строителната компания Vinci прогнозира по-високи приходи и печалба за тази година заради очаквания за подем на пазара във Франция, вследствие на което книжата й поскъпнаха с над 4,6% в сряда.

Туристическият сектор също отбеляза нарастване. Цената на акциите на германската авиокомпания Lufthansa се покачи с над 3,4%, след като получи повишена оценка от Societe Generale.

Политическата несигурност в Европа и Америка продължава да владее пазарите, поради което инвеститорите търсят злато, а върху еврото се трупа натиск. Корпоративните отчети обаче бяха основният пазарен двигател в сряда.

Акциите на норвежката компания за финансови услуги Storebrand поскъпнаха с близо 5%, след като тя съобщи за първото си изплащане на дивидент от шест години. От друга страна, датският конгломерат Moller-Maersk се оказа близо до дъното на общоевропейския индекс, като книжата му поевтиняха с близо 5%, след като намали дивидента и представи по-голяма от очакванията загуба.

Листнатата във Великобритания минна компания Rio Tinto отчете годишна печалба от 4,62 млрд. долара, но акциите й поевтиняха леко по време на следобедната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още