IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ВР не успя да отговори на очакванията на анализаторите

По-високите цени на петрола не са успели изцяло да компенсират по-ниската печалба от рафиниране

12:08 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания ВР отчете печалба за четвъртото тримесечие под оценките на анализаторите, след като по-високите цени на петрола не са успели изцяло да компенсират по-ниската печалба от рафиниране, съобщава Bloomberg.

Печалбата, коригирана спрямо еднократните ефекти и промените в инвентара, възлиза на 400 млн. долара, което е доста под средната прогноза на анализаторите за 567,7 млн. долара. За разлика от конкурентите си Royal Dutch Shell и Exxon Mobil, които съобщиха, че паричните потоци сега покриват разходите и дивидентите при текущите цени на петрола, ВР заяви, че няма да постигне подобни резултати преди края на годината, и то само ако цената на Брента се вдигне до около 60 долара за барел.

В индустрията се наблюдава тенденция, която се засилва от резултатите на ВР. Печалбата от производството на петрол и газ нараства заради по-високите цени на суровия петрол, но тя намалява заради по-слабата от очакваното печалба от рафиниране и търговия.

Почти всички големи компании не успяха да отговорят на оценките за печалба и голямата тенденция на тримесечието е по-слабото рафиниране“, казва Брендан Уорн, базиран в Лондон анализатор към BMO Capital Markets. “Може би хората очакваха нещата да се обърнат твърде скоро“.

Коригираната печалба от рафинирането и търговията на ВР преди лихвите и данъците е спаднала с 28% през четвъртото тримесечие до 877 млн. долара, каза компанията в изявлението. Частично отписване от рафинерията Уайтинг в САЩ – най-голямата на компанията, е ударила продажбите през периода, а сумата за преструктуриране е увеличила разходите. Компанията отбелязва и „малка загуба“ от търговията на петрол, казва главният финансов директор Браян Гилвари в интервю.

Акциите на ВР поевтиняха с 2,5% до 464,7 пенса сутринта в Лондон след спад на стойността за тази година от 8,7%. Индексът Stoxx 600 Oil & Gas отбелязва понижение от 4,2% за същия период.

Нетният дълг продължава да нараства като съотношението на дълга спрямо капитала се е увеличило до 26,8% към края на 2016 г. от 21,6% преди година, показва отчетът. ВР обеща да го ограничи до 30%.

Производството на петрол и газ възлиза на 2,19 млн. барела на ден през тримесечието, което с 5,5% по-малко на годишна база. Коригираната печалба от проучвания и развитие в резултат на възстановяването на цената на суровия петрол е достигнала 400 млн. долара спрямо загуба от 728 млн. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още