IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Р. Проди: Италия трябва да направи всичко за възстановяване на Г-8 с участието на Русия

Тази европейска инициатива би била полезна, казва бившият италиански премиер

15:29 | 05.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италия, която в момента председателства Групата на седемте (Г-7), трябва да направи всичко възможно, за да възстанови формата Г-8 с участието на Русия. Такова мнение изрази днес от страниците на в. "Месаджеро" бившият италиански премиер и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди, предаде ТАСС.

"Мисля, че задачата на Италия като председател на Г-7 е да направи всичко възможно за възвръщане на формата на осемте, с участието на Русия. Основната причина е, че е наложително да се заеме позиция по отношение на Руската федерация, преди (президентът на САЩ) Доналд Тръмп да го направи", пише политикът.

Той отбелязва, че задачата не е лесна, тъй като "трябва да се разбере дали (руският президент) Владимир Путин ще приеме поканата, без да поставя условия за премахване на антируските санкции, чието действие изтича през юли".

"Не е маловажно и това дали политическите промени ще бъдат отчетени от Германия и Франция, които заради страха от нарастващата популярност на антисистемните партии в предизборна обстановка действат крайно предпазливо, дори да е по-правилно обратното поведение", допълва Проди, цитиран от БТА.

Той е на мнение, че европейската инициатива би била не само "крайно необходима", но и "много изгодна", "откриваща големи възможности".

Срещата на върха на Г-7 (САЩ, Канада, Италия, Германия, Франция, Великобритания, Япония) ще се състои в края на май в Таормина (остров Сицилия). Снощи Тръмп потвърди официалното си съгласие за участие. Това стана в разговор по телефона с италианския премиер Паоло Джентилони, припомня ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Не е маловажно и това дали политическите промени ще бъдат отчетени от Германия и Франция, които заради страха от нарастващата популярност на антисистемните партии в предизборна обстановка действат крайно предпазливо, дори да е по-правилно обратното поведение", допълва ПродиБраво , дядка ...ама защо чак сега събра смелост да го кажеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още