IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващите разходи носят риск за европейските компании

Според Goldman Sachs влиянието на инфлацията и ценообразуващата сила на компаниите са ключовите теми, появили се от сезона на отчетите

20:57 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Нарастващите разходи за суровини вероятно ще се превърнат в риск за европейските компании, казва Goldman Sachs, добавяйки, че влиянието на инфлацията и ценообразуващата сила на компаниите са ключовите теми, които се появяват от продължаващия сезон на отчетите.

Увеличаващите се цени на суровините са довели до по-високи инфлационни очаквания в Европа и са предизвикали т.нар. „рефлационна“ търговия от миналото лято насам, като инвеститорите са се насочили активно към акции на компании в сектора на банките, промишлеността и ресурсите, съобщава Ройтерс.

По-високите цени на суровините обаче, заедно с по-слабите валути като паунда, означават, че при онези компании, които не успеят да прехвърлят разходите върху клиентите, маржовете на печалба вероятно ще се окажат под натиск.

Като цяло се очаква общата печалба от четвъртото тримесечие в Европа да нарасне с 12,3%, сочат данни на Thomson Reuters, а ръстът на продажбите ще бъде само 1,7%, подчертавайки фокуса на инвеститорите върху маржовете на печалба.

Европейските индустриалци и компаниите, работещи пряко с клиенти, ще бъдат сред най-засегнатите, казва Goldman Sachs, а тези с вече ниски маржове са най-уязвими.

При последните конферентни разговори около отчетите няколко компании подчертаха, че се очаква суровините да се превърнат от попътен вятър през 2016 г. до насрещен през 2017 г.“, казват анализаторите на Goldman Sachs в коментар за клиентите си.

Американската инвестиционна банка посочва последните коментари включително на Electrolux, Volvo и Unilever, подчертаващи нарастващите разходи на всичко от химикали и пластмаса до палмово масло. В тази среда Goldman Sachs препоръчва на инвеститорите да търсят компании, които в миналото са определяли успешно цените на продуктите си.

В промишления сектор Assa Abloy, Michelin и Legrand са показвали стабилни маржове в миналото, което предполага, че те са сред компаниите, които могат да устоят на ценови натиск, казва Goldman Sachs.

Има ограничени доказателства, че при европейските компании се натрупва натиск върху заплащането, макар че Goldman Sachs предупреди, че това може да се превърне в риск за онези компании с експозиция спрямо САЩ и Обединеното кралство.

Акциите на компанията за печива Aryzta се сринаха миналия месец, след като издаде предупреждение за печалбата си, отчасти обвинявайки за това нарастващите разходи.

Увеличаващото се заплащане в САЩ може да удари фирми като Fiat Chrysler, чиято експозиция на продажбите към САЩ е между 58% и 66%, сочат данните на Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още