IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът надделя на водещите европейски пазари

Основните индекси не намериха единна посока, Brexit и финансовите отчети бяха във фокуса на инвеститорите

19:29 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите европейски индекси не намериха единна посока в днешната сесия, а песимизмът надделя в търговията.

В края на сесията регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 0,34% до 361,95 пункта.

Водещият индекс в германия DAX 30 отписа 0,27% до 11 627,95 пункта. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,47% до 7 140,75 пункта, след като парламентът на страната одобри стартирането на процеса по Brexit, а правителството официално представи плановете си за напускането на ЕС в най-общ вид. Във Франция CAC 40 отбеляза минимално понижение от 0,01% до 4 784,29 пункта.

Днес Bank of England повиши прогнозата си за икономическия растеж през 2017 г. и остави без промяна основния лихвен процент, въпреки че някои от членовете на комисията по паричната политика на банката изразяват опасения заради нивото на инфлацията.

Междувременно късно снощи Британските депутати от Камарата на общините гласуваха в полза на активиране на член 50 от Договора за Европейския съюз (ЕС). Така народните представители дадоха предварителното си съгласие за предоставяне на правомощия на премиера Тереза Мей да започне преговорите за излизане от ЕС.

Днес британското правителство представи и плановете си за Brexit. От документа се вижда, че Лондон иска да постигне „възможно най-свободната и най-безпрепятствената търговия на стоки и услуги“ с ЕС извън единния пазар чрез собствена търговска сделка.

В документа обаче не се дават детайли за плановете за имиграцията, като става ясно, че кабинетът ще се допитва до бизнеса по този въпрос.

Акциите на компаниите от сектора на здравеопазването се представиха най-зле в днешната сесия, като отчетоха понижение от над 1,1% заради по-лошите от очакваното финансови прогнози на някои компании.

AstraZeneca например обяви, че приходите и печалбата й ще се понижат през тази година, Novo Nordisk също занижи очакванията си, като акциите на последната поевтиняха с повече от 7 на сто.

Същевременно производителят на стомана Outokumpu отчете най-силен ръст на пазарната си оценка в рамките на регионалния индекс, след като днес стана ясно, че компанията ще раздаде дивидент за първи път от 6 години.

Акциите на шведската технологична компания Hexagon поскъпнаха с повече от 6% в днешната сесия, след като тя постигна договорка за придобиването на американската софтуерна компания MSC.

Акциите на Deutsche Bank изгубиха повече от 5% в днешната сесия заради финансовите резултати на най-голямата германска банка. Кредиторът отчете нетна загуба в размер на 1,9 млрд. евро за последните три месеца на 2016 г. заради завишените юридически разходи около различни съдебни дела и глоби.

Акциите на финландската Danske Bank поскъпнаха с над 3% заради по-добрите от очакваното резултати на финансовата институция. Книжата на Shell поскъпнаха с почти 2%, въпреки че групата обяви, че печалбата за миналата година е спаднала с 8% спрямо предходната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още