IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ в Украйна се повишава с над 20% от 1 февруари

Причината е ръст на цената на европейските пазари

11:43 | 01.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 февруари цената на природния газ в Украйна се повишава с 21-22% (в зависимост от вида клиенти), съобщава украинската газова компания „Нафтогаз“. Причината за тази мярка е увеличението на цените на европейските пазари, става ясно от публикация на сайта на компанията.

Така от началото на този месец бизнесът в страната ще трябва да плаща цена от 9,2 хил. гривни (340 долара) за 1000 куб. метра. Това е увеличение от 22 на сто.

За битовите абонати цената се повишава с 21% до 10,1 хил. гривни (375 долара) за 1000 куб. метра.

От ноември 2015 година „Нафтогаз Украйна“ не купува природен газ директно от „Газпром“, а чрез реверсивните връзки със съседните държави.

Заради неочаквано студеното време през първите дни на 2017 година потреблението на природен газ в Европа се увеличава, което води и до ръст на цената на суровината на пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Честито психодесни хохли. След като се правите на интересни и инати като малки деца да не купувате директно от Газпром. Сега купувайте пак руска газ, ама с 20-30% по скъпа...Не знам що не започнете да си купувате американска втечнена газ на двойна цена, ще ви излезе по евтино...А, да забравих, не можете... нямате черноморско пристанище....Иначе сигурно с удоволствие биха си упували..То хората са казали една мъдра приказка: инат глава кине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още