IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заканата на гръцките фермери за засилени блокади на пътищата засега не се сбъдва

Обстановката в района на протеста на гръцките фермери от Серес е спокойна

11:48 | 29.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спокойна е обстановката в района на протеста на гръцките фермери от Серес, предаде БНР.

Засега не се сбъдва заканата им от вчера, че ще  засилят блокадите по пътищата.

Като вероятно обяснение кореспондентът на националното радио посочва, че днес е неделя и гърците посещават традиционната църковна служба.

Вчера следобед гръцки фермери блокираха с трактори за около час граничния пункт при "Промахон" на границата с България.

Въпреки засиленото присъствие на гръцката полиция и жандармерия по основните пътища и местата, където са струпани земеделските машини, фермерите са успели да заобиколят по планински пътища и така са стигнали на около 200 метра от граничния пункт.

Около 16,30 чака вчера българските гранични власти на Кулата са били уведомени от гръцките си колеги, че в близост до пункта "Промахон" фермери от близките селища до границата са направили жива верига на пътя, като е имало и няколко земеделски машини. За да се избегне евентуално напрежение, движението в посока южната ни съседка беше преустановено за около час.

По информация от български превозвачи, които влязоха в страната, на мястото на протеста е пристигнала жандармерия, която е отблъснала фермерите и машините.

Към 17 часа движението е било възстановено.

Българските превозвачи, които заплашиха с контраблокада и пълно затваряне на границата смятат, че това е провокация към тях. Засега те няма да предприемат никакви действия, каза Александър Стамболийски от Съюза на българските транспортни работници.

Според него има видимо разколебаване от страна на гръцките фермери да стигнат с тракторите до Промахон и да блокират самия граничен пункт, като те ще насочат силите си по пътищата вътре в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още