IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия изпраща рекордна година в туризма заради скок на посетителите от САЩ

Представители на сектора обаче предупредиха, че слабата британска лира може да е предвестник на предизвикателства

17:30 | 27.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландия отчете рекордни данни за туризма през 2016 г. благодарение на скок на посетителите от САЩ, съобщи Ройтерс. Представители на сектора обаче предупредиха, че слабата британска лира може да е предвестник на предизвикателства.

Миналата година посещенията на на туристи от САЩ са се увеличили с 20%, а от Великобритания - с 10%. Това е тласнало общия брой до 9,5 млн, с повече от 10% над предишния рекорд от 2015 година, съобщи Централната статистическа служба.

"Макар че 2016 г. донесе впечатляващо представяне, очаква се в близко бъдеще британският пазар да бъде предизвикателство, особено предвид отслабването на лирата", коментира Пол Кийли, директор по бизнес развитието в националния орган за развитие на туризма на Ирландия.

През втората половина на 2016 г. ирландската конкурентоспособност пострада от влиянието на вота за Brexit върху британската валута, но числата в бранша сочат, че смекчаващо въздействие е имало възприемането на Ирландия като безопасна дестинация в сравнение с други части на Европа, станали мишена на атаки.

Ирландия, която представлява под 1% от населението на Европейския съюз, миналата година е привлякла около 10% от американските посетители в блока. Много американци кандидатстват за ирландски произход.

В туризма са заети около 10% от работната сила на Ирландия - членка на еврозона, възстановила се от икономическа криза с най-бърз растеж в ЕС за последните две години, посочва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още