IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел отвърна на удара от популистката вълна със защита на бежанската политика

Според германския канцлер осигуряването на убежище за бягащите от войната е морален акт и законово задължение

10:50 | 24.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ангела Меркел нанесе ответен удар срещу вълната от „поляризация и популизъм“ два дни, след като германският канцлер се оказа основната цел на критики по време на среща на крайнодесните европейски лидери, съобщава Bloomberg.

Защитавайки бежанската си политика като морален акт и законово задължение, в понеделник Меркел заяви, че европейците трябва да застанат зад принципи, които включват осигуряване на убежище за бягащите от войната и репресиите.

„По мое мнение не е полезно да се опитваме да решим проблемите чрез поляризация и популизъм“, каза Меркел в изказване в южногерманския град Вюрцбург. „Трябва да покажем – и можем да покажем, че сме убедени във фундаменталните принципи на нашата страна“.

Впускайки се в година на избори, в която ще потърси четвърти мандат като канцлер, Меркел се изправя срещу вълна от гняв срещу водещия елит, подхранена от наплива на над един милион търсещи убежище в Европа от миналата година. Популистките лидери, включително Марин Льо Пен, ръководител на френския Национален фронт, и Геерт Вилдерс от холандската Партия на свободата се събраха в събота в германския град Кобленц на митинг, заявявайки, че Меркел е основният виновник за бежанската вълна.

През уикенда Меркел се опита да успокои поддръжниците на Християндемократическия съюз, след като събирането в Кобленц използва езика на американския президент Доналд Тръмп, за да призове за унищожаването на европейския елит.

У дома Меркел се опитва да отблъсне атаките от антиимиграционната Алтернатива за Германия, която се издигна до трето място в социологическите проучвания, канализирайки недоволството от имиграционната ѝ политика. Един от лидерите – Фрауке Петри, се присъедини към Льо Пен и Вилдерс на срещата през уикенда.

„Трябва да имаме смелостта да преосмислим Европа и свободата на Европа“, каза Петри в Кобленц.

Меркел потвърди позицията си, че Германия е задължена от международното право да предложи убежище на бягащите от места като Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея, настоявайки, че тези, които не отговарят на изискванията, трябва да си тръгнат.

„Сблъскваме се с трудна задача, но трябва да можем да поемем бремето ѝ. Ние сме правова държава, държава, която предлага помощ и подкрепа на тези, които се нуждаят от нея“, каза Меркел във Вюрцбург. „Но за да продължим да правим това, трябва да успеем да кажем на тези, които не са допустими за подкрепа след юридически процес, че те трябва да напуснат страната ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
Сама срещу реалността! Ще свърши зле тая жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Дебелия Габриел иска Европа на две скорости ...ама сичкото *** иска у най бързата лента...ние сме у аварийната , тъй че Меркел да не ми приказва "трябва" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
С тези изветрелите приказки от по миналата година , дъртата е омръзнала даже и на циментените кратуни-съгражданите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
трябва, майна, трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Защитавайки бежанската си политика като морален акт и законово задължение, в понеделник Меркел заяви, че европейците трябва да застанат зад принципи, които включват осигуряване на убежище за бягащите от войната и репресиите."Как тъй "трябва" ??? Откъде накъде ? Аз не съм съгласен с политиката на Меркел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още