IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата със загуби

Инвеститорите очакват да чуят плановете на Тереза Мей за Brexit и първите действия на Доналд Тръмп

19:24 | 16.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси финишираха със загуби в очакване на речта на британския премиер Тереза Мей пред парламента във вторник (17 януари). Тя трябва да даде подробности около плановете на правителството за напускане на ЕС.

По-късно през седмицата ще бъде и официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и инвеститорите са в очакване на първите му действия, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 загуби 0,81% от стойността си и затвори на ниво от 362,97 пункта. Почти всички сектори, част от индекса, финишираха на червена територия.

Сред големите печеливши обаче е френската Essilor, която съобщи по-рано днес за сделката, чрез която става собственик на Ray-Ban. Акциите на компанията поскъпнаха с почти 12% до 114,20 евро за брой.

Банковият сектор на Европа обаче се представи зле в първата сесия за тази седмица. С най-големи спадове са италианските банки, след като канадската рейгингова агенция DBRS намали рейтинга на Италия до ВВВ от А.
Автомобилният сектор също финишира със загуби.

Инвеститорите се фокусираха върху новините, идващи от Fiat и опасенията, че компанията също е мамила с данните за въглеродните емисии. Книжата на компанията поевтиняха с 4,19% до 8,80 евро за брой.

FTSE 100 прекъсна своя 14-дневен възход, допълва Market Watch. Индексът понижи стойността си минимално - с 0,15% до 7 327,13 пункта. На Острова очакват речта на Мей за Brexit, като вече се появиха опасения, че тя ще направи изявление за "твърдо", тоест без споразумение, напускане на единния пазар, Митническия съюз и юрисдикцията на Европейския съд.

По-значим е спадът за германския DAX, който загуби 0,64% до 11 554,71 пункта. Най-големият губещ сред водещите европейски индекси днес е CAC. Френският индекс финишира на ниво от 4 882,18 пункта, което е спад от 0,82 на сто.

Цената на петрола също леко пада. На пазарите влияят съмненията, че ОПЕК ще успее да запази постигнатото споразумение за намаление на добива. Европейският сорт Brent се търгуваше за 55,38 долара за барел, или 0,16% спад, към края на европейската търговия. Лекият суров петрол поевтиня с 0,23% до 52,24 долара за барел.

Златото за кратко докосна осемседмичен пик от 1 210 долара за трой унция. В края на европейската сесия ценният метал записа ръст от 0,6% до 1 203 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още