IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, Русия и Украйна не планират нови преговори за зимните доставки на газ

Украйна е купувала газ при цена от 230 долара за 1000 куб. метра през декември

10:40 | 13.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>МЕ</em></p>

Снимка: МЕ

Европейският съюз, Русия и Украйна не са разговаряли за насрочване на нова дата за тристранни преговори, които да гарантират доставките на руски газ през зимния сезон за Европа. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Трите страни дискутираха ситуацията на 9 декември 2016 година в Брюксел, но така и не постигнаха конкретни решения. По време на разговорите беше постигнато съгласие, че Украйна трябва да нагнети още между 1,5 и 4 млрд. куб. метра в хранилищата си. Киев обаче иска да бъде подписано и допълнително споразумение към действащия в момента договор с Русия за доставка на газ.

Руската страна обаче отхвърля тази възможност.

От началото на януари заради по-ниските от обичайното температури в региона Украйна черпи удвоени количества газ от хранилищата си – по 100 млн. куб. метра на ден.

Голяма част от потреблението се покрива и от местен добив, стана ясно от отчет на вицепремиера на страната Владимир Кистион преди дни. Към началото на януари в хранилищата на страната има 11,5 млрд. куб. метра газ и в Украйна нямат притеснения, че суровината може да не стигне за гарантиране на зимните доставки.

От ноември 2015 година Киев не купува газ директно от „Газпром“, а чрез реверсивните връзки със съседните държави. Мотивът, който посочват украинците, е, че така газът е по-евтин.

През декември Украйна е купувала газ при средна цена от 230 долара за 1000 куб. метра, допълва РИА Новости, позовавайки се на информация на украинското енергийно министерство.

Агенцията припомня и коментар на търговския директор на „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко, че средната цена на газа от „Газпром“ за декември е била около 186 долара за 1000 куб. метра, а през януари се очаква тя да достигне до 200 – 210 долара за 1000 куб. метра.

Руски анализатори коментираха преди месеци, че Украйна купува от Европа, не защото е по-евтино, а защото няма изискване за предплата на доставените количества. 

В студените дни "Газпром" изнася рекордни количества газ към Европа. На 11 януари например са били доставени 624 млн. куб. метра газ на денонощие за европейските клиенти на компанията. Рекордни са обемите, доставяни по "Северен поток" - по почти 165 млн. куб. метра на денонощие, съобщава още газовият гигант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Когато разликата е 44 долара за 1000 кубика и са купили около 5 млрд, ако не и повече, става дума за едни 200-220 млн. надплатени ! Това е висша форма на корупция, от която печелят всички, освен обикновените хохли и обикновения ЕС данъкоплатец.Поросенко си взема комисионните, Словакия и Полша си правят печалбата, руснаците си продават газа (през Словакия). Само ЕС накрая (разбирай - всички данъкоплатци) ще обере загубите, защото се раздават едни "кредити" на Хохландия, които никога няма да бъдат върнати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
От ноември 2015 година Киев не купува газ директно от Газпром, а чрез реверсивните връзки със съседните държави. Мотивът, който посочват украинците, е, че така газът е по-евтин.От америка е още по евтино , как не са се сетили...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още