IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент ще проверява ефективността на АЦБ в годините след кризата

Централната банка беше критикувана от Тереза Мей, според която политиките на институцията вредят на вложителите

15:04 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марк Карни, управител на Английската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управител на Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Комисията по финансите в британския парламент ще направи преглед на ефективността на Английската централна банка (АЦБ). Обект на проверката ще е периодът от глобалната финансова криза през 2008 г., посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че АЦБ беше критикувана от Тереза Мей по-рано тази година за това, че политиките й вредят на вложителите.

За да се справи с голямата рецесия отпреди осем години, регулаторът понижи основния лихвен процент до рекордно ниско ниво и предприе мащабна програма за изкупуване на облигации. Тази година, след референдума за Brexit от края на юни, банката понижи лихвата с още 25 базисни пункта до 0,25% и допълнително разшири стимулите.

Парламентарната комисия по финансите заяви в четвъртък, че ще прегледа „нежеланите последици“ от политиките на АЦБ, както и дали те са били ефективни в контрола на инфлацията.

Това не означава задължително, че скоро предстои промяна в мандата на АЦБ, но е в унисон с реториката на Тереза Мей от речта и по време на конференцията на Консервативната партия“, смята Джордан Рочестър, форекс стратег в Nomura.

През ноември Мей подчерта „негативните странични ефекти“ от ниските лихвени проценти и количествените облекчения и допълни, че трябва да има промяна.

Управителят на АЦБ Марк Карни неколкократно повтори, че централната банка няма да следва инструкции от политици за това как да действа. Карни подчерта също, че правителствата, а не централните банки, в крайна сметка са отговорни за създаването на работни места, възнаграждения и благосъстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още