IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията около италианската банкова система потопиха европейските индекси

Stoxx 600 записа спад от 0,21%

19:41 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси записаха спадове в сряда, след като притесненията, свързани със стабилността на италианската банкова система, нараснаха, пише CNBC.

 

Общоевропейският индекст Stoxx 600 завърши деня с 0,21% спад, като повечето сектори приключиха на червена територия. Акциите на банките започнаха сесията с ръстове, но се превърнаха в едни от най-зле представилите се след новините, че Monte dei Paschi ще остане без ликвидност до четири месеца. Книжата на затруднената италианска банка завършиха деня с 12% спад на стойността днес.

Акциите на петролните компании също поеха на червена територия след новините, че американският президент Барак Обама е забранил новия добив на петрол и газ край Аляска завинаги.

Фармацевтичната компания Actelion завърши деня на върха на общоевропейския индекс, записвайки ръст от 6%. След приключването на европейската търговия, компанията, която се занимава и с биотехнологии, заяви, че води ексклузивни преговори в САЩ с Johnson & Johnson.

Mediaset пък записа 2,8% ръст на цената на акциите, след като френският медиен гигант Vivendi разкри по-рано тази седмица, че планира да увеличи своя дял в италианската компания до 30%.

Испанската Banco Popular обяви днес след края на европейската търговия, че нейният борд е предложил Емилио Сарачо за председател и се е съгласил да организира среща през февруари, така че акционерите да могат да гласуват предложението. Акциите на банката бяха най-зле представилите се в общоевропейския индекс в сряда и приключиха деня с 5,8% надолу.

Книжата на германския производител на автомобили Volkswagen записаха ръст, след като компанията потвърди, че ще даде още 1 млрд. долара, за да сключи споразумения в САЩ във връзка със скандала с емисиите.

Същевременно германските власти продължават търсенето на човека, който се вряза с камион в коледен пазар в Берлин, убивайки 12 души и ранявайки 49 в понеделник вечерта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още