IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit повиши търсенето на ирландски паспорти с 10%

Около 6 милиона души, живеещи във Великобритания, имат ирландски паспорт към момента

16:29 | 21.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реймънд МакКорд позира пред медиите със своите ирландски и британски паспорти, след като е получил новия си документ от службите в Белфаст. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реймънд МакКорд позира пред медиите със своите ирландски и британски паспорти, след като е получил новия си документ от службите в Белфаст. Снимка: Ройтерс

Ирландия е напът да издаде с 10% повече паспорти през тази година в сравнение с 2015 г., тъй като търсенето нараства на фона на безпокойството, че Великобритания може да се оттегли от Европейския съюз, предава Bloomberg.

Броят на ирландските паспорти, издадени до 13 декември, възлиза на 719 675 и се очаква да нарасне до почти 740 хил. до края на годината, пояснява либералната Fianna Fail (Войници на съдбата, б. ред.) - най-голямата опозиционна партия, позовавайки се данни от парламентарния контрол. 

Решението на Великобритания да напусне ЕС през тази година доведе до опасения, че нейните граждани могат да загубят правото да живеят и работят в Европа без ограничения. Ирландските паспорти се разглеждат като метод за запазване на достъпа до тези права.

„Без съмнение Brexit има значително влияние върху хората, които желаят да получат ирландски паспорт", казва Дараг О Браян, говорител на партията по външните работи и търговията.

Всеки, който е роден в Ирландската република или в британската провинция Северна Ирландия, или който има родител или баба и дядо ирландци, има право на ирландски паспорт.

Около 6 милиона души, живеещи във Великобритания, имат ирландски паспорт към момента.

„След референдума в Обединеното кралство рязко се засили интересът към ирландските паспорти в Северна Ирландия, Великобритания и другаде", заяви през юли ирландският външен министър Чарли Фланаган. 

Европейското гражданство предоставя свобода на движение и пребиване в която и да е от 28-те страни членки и позволява стартирането на бизнес без допълнителни ограничения.

Въпреки че всички европейски граждани имат равни права в рамките на блока, не всички паспорти предлагат същата степен на свобода при международни пътувания. Анализаторите оценяват германските и шведските паспорти най-високо, тъй като те предлагат безвизов достъп до най-голям брой страни, докато българското и румънското гражданство се смятат за най-малко изгодни.

Темата за Brexit може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
Тъпо е. Значи първо гласуваш да излезеш от общността,а после се стремиш всячески да останеш в нея. е ако правиш глупави постъпки,ти не си ли ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още