IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите изглаждат разногласията си

Няма да има нови меморандуми след изтичане на спасителната програма през 2018 г., категоричен е Алексис Ципрас

13:40 | 21.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Има консенсус за деблокиране на краткосрочните мерки по отношение на гръцкия дълг, коментират европейски източници на Ana Mpa. Според тях анонсът ще бъде направен по-късно днес. По този начин напрежението между Атина и кредиторите ще намалее значително. 

Замразяването на изпълнението на мерките беше предложено от Европейския стабилизационен механизъм (ESM) и прието от европейските кредитори във връзка с нова мярка в подкрепа на гръцките пенсионери. Гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че ще раздаде помощи в общ размер от 617 млн. евро за 1,6 млн. пенсионери с доходи под 850 евро на месец.

За мярката ще бъдат използвани средства от преизпълнение на приходите в бюджета. Кредиторите обаче се притесниха от неочаквания за тях анонс. Помощта силно напомня на позабравени практики за раздаване на бонуси, срещу които институциите се борят активно.

В Атина обаче непрекъснато декларираха, че с решението си не нарушават подписаните до този момент споразумения с кредиторите. През миналата седмица Алексис Ципрас проведе и редица срещи, по време на които срещна подкрепа на водената от него политика.

ESM вероятно официално ще реши да премахне ограниченията до края на тази седмица, прогнозира още Ana Mpa на базата на информацията, до която има достъп. Късно снощи работната група на Еврогрупата също обсъди ситуацията в дух на "конструктивен диалог", допълва агенцията.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас заяви категорично, че няма да има допълнителни мерки за страната след изтичането на третата спасителна програма през 2018 година. "Това трябва да бъде чуто и в страната, и извън нея. Суверенитетът на нашата страна ще бъде възстановен", каза той по време на посещение на о. Крит.

Ципрас заяви и че очаква приключването на втория преглед по спасителната програма да бъде финализиран.
По време на визитата си той представи и план за възстановяване на продуктивността в страната. "Страната не може да разчита единствено на туризма", коментира той, цитиран от Ana Mpa.

За него е важно сега да бъде дискутиран нов модел на развитието на селското стопанство. По Програмата за развитието на селските региони Гърция трябва да получи 4,7 млрд. евро в периода 2014 - 2020 година. Тези средства трябва да насърчат младите хора да се включат в сектора, органичното земеделие и много други проекти за опазване на околната среда и ресурсите.

Селското стопанство обаче преминава през сериозна криза и се нуждае от подкрепата на правителството.

Всъщност страната има редица предимства, сред които и човешкият капитал, и трябва да се възползва от тях, за да генерира икономически растеж, каза още гръцкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Не му е лесно на Ципро. Хем го държат за топките, хем трябва да се прави на социалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още